Завърши двудневният фестивал „Кажи сирене! Балканско сирене“

Завърши Двудневният фестивал „Кажи сирене! Балканско сирене“, който се проведе в Троян. На централния площад в града производители на млечни продукти от страната демонстрираха своята продукция, а посетилите имат възможност да я дегустират.

Фестивалът е по международен проект и се организира от неправителствената организация Сдружение „Местна инициативна група – Троян, Априлци, Угърчин“. С участието на местни инициативни групи от българска страна и техните партньори от Румъния, Гърция и Молдова.

Фокусът на събитието е върху традиционното производство на млечни продукти от малки семейни ферми, които са съхранили уникални технологии за производство и стари фамилни рецепти. Местните продукти, които се произвеждат от малки мандри и лични стопанства, варират от обикновено, саламурено, меко, полутвърдо до деликатесни сирена. Те са уникални, редки и типични за отделните региони. Наричат ги скритото съкровище на Балканите, заради което могат да се обединят под единен бранд и без да губят националната си идентичност да осигурят достойни доходи на фермерите в региона, категорични са организаторите.

Фестивалът в Троян има за цел да популяризира и представи балканските сирена на местните производители от България.

Проучването на Сдружение „Местна инициативна група – Троян, Априлци, Угърчин” се финансира по Административен договор № РД 50-73/02.04.2021 г. по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014 – 2020 г.

През двата дни на фестивала имаше Демонстрационно приготвяне на бяло саламурено сирене от биволско мляко в дървен калъп и  приготвяне на ръчно месен кашкавал (гюбек) от краве мляко

Фолклорен ансамбъл „Траяна“ при Народно читалище „Наука-1870“ Троян, танцов състав „Фаворит“  Угърчин, ТС „Възраждане“ Орешак  дуетите  Атанаска Иванова и Веско, и Димитър, Христо и Крис Гран веселиха посетителите.

На финал всички фирми, които предлагаха своите продуктите получиха статуетки.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button