Над 650 ученици в 10. и 11. клас от 33 града и над 80 ментори стартираха в петата година на Тийноватор

рограмата за насърчаване на стартъп културата и бизнес мисленето с ръст от 13 пъти спрямо първата си година

Над 650 ученици стартираха в петата година на Тийноватор – програмата за насърчаване на бизнес мисленето, екипната работа и стартъп културата у активните младежи от 16 до 18 години. Учениците работят с над 80 ментори от цялата страна – опитни предприемачи от различни сфери на бизнеса.
Тийноватор 5 е със стартъп клубове в София, Пловдив, Стара Загора, Враца, Своге, Ловеч, Перник, Русе, Плевен, Бургас, Варна, Пазарджик, Благоевград и др., съобщават за Троян експресНад 650 ученици в 10. и 11. клас от 33 града
Срещите между менторите и учениците са ежеседмични, в продължение на една учебна година, и се движат по специално разработена програма от теми, благодарение на която учениците да се научат как се прави бизнес от “А до Я”. Тийноватор помага на учениците да открият страстта си и да я превърнат в бизнес, като отключат креативното си мислене и развият редица ценни умения – ефективна работа в екип, презентиране пред инвеститори, управляване на времето, адаптивност, критично мислене и други т.нар. меки умения. Програмата залага на ученето през практика и през опита на менторите.
“В Тийноватор учениците разбират, че не е нужно да си добър във всичко, а да намериш истинската си сила, както и че провалите са важни за събиране на мъдрост по пътя към успеха, а не повод за срам”, казва Зорница Миткова, директор на програмата. ”Менторите и учениците създават отношения в продължение на девет месеца и менторите са истински ролеви модели, на които младежите разчитат и след като завършат програмата”.
“Teenovator е свързан с иновациите. А да “иновираш” означава да “си свободен”: от ограниченията на това, което не знаеш, и това да ти помогне да влезеш в да те новите сфери на възможното”, каза на откриването в живо включване от Калифорния основателят на Българския център по предприемачество Лари Бийл.
В края на четвъртото издание на Тийноватор учениците представиха 43 бизнес идеи на Финалното състезание и три от тях взеха финансиране за реализацията си.Над 650 ученици в 10. и 11. клас от 33 града

Тийноватор се реализира с подкрепата на Фондация Америка за България и Българският Център по Предприемачество.
Супер партньори на Тийноватор 5 са UniCredit Bulbank, Kaufland, PostScriptum. Партньори на Тийноватор 5 са UpdataOne, LimeChain, Phone Arena, Sofia Tech Park, Американски университет в България, Endeavor, Фонд на фондовете, Агенция за насърчаване на МСП.Над 650 ученици в 10. и 11. клас от 33 града

За Тийноватор

Тийноватор се реализира пилотно в България от началото на учебната 2018-2019, когато в програмата участваха четири столични училища. В петата учебна година – 2022-2023, в програмата участват училища от 33 български града.
Тийноватор е 9-месечна програма, която развива меките умения (работа в екип, адаптивност, презентиране, управление на времето и адаптивност), стартъп културата и бизнес мисленето на учениците в 10. и 11. клас в цяла България.
Учениците работят с ментори – предприемачи и създатели на стартъпи, по специална учебна програма, базирана на учене през практика. В края на учебната година участниците в Тийноватор представят първите си стартъп компании пред жури от инвеститори и това е техният летящ старт в света на бизнеса.
Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в тази възраст. С това допринася за повече подговени отрано кадри за пазара на работна ръка и е инвестиция в бъдещето на икономиката на страната.
Фокусът е стимулиране на творческото мислене и увереността в собствените възможности и насърчаване на предприемаческия дух.

Автор:
Зорница Миткова Управляващ директор

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button