Отличиха 11 служители на РУ на МВР Троян

Отличиха 11  служители на  троянската полиция по повод Професионалния празник на българската полиция – 8 ноември и за постигнати високи резултати в служебната дейност, както и съществен принос при изпълнение на служебните си задължения.

С „Писмена похвала“ от Директор Областна дирекция (ОД) МВР-Ловеч старши комисар Станислав Великов са наградени следните служители от РУ Троян:
– Главен инспектор ВЕНЦИСЛАВ ДОЧЕВ, началник на сектор
– Инспектор ИВАН БОЧЕВ
– Инспектор МОМЧИЛ ЦОЧЕВ
– Инспектор МЕТОДИ БАЛЕВ
– Младши експерт ПЕТЪР БАНЧЕВ
– Младши експерт ИВАЙЛО КАВРЪКОВ
– Младши инспектор МАРИЯ ДИМИТРОВА
– Младши инспектор СТАНИМИР ПЕНКОВ
– Младши инспектор ЦВЕТАН ХРИСТОВ
– Младши инспектор ТИХОМИР ГЪРБОВСКИ

УЧАСТЪК-Априлци
– Инспектор ИБРАХИМ ВЕЛИЕВ

С “Писмена похвала” от Началник отдел «Разследване» е наградена:
– Инспектор СТЕЛА ХРИСТОВА ИВАНОВА-старши разследващ полицай
Инициативата за учредяване на патронен празник на българската полиция датира от 1924 год. Тя принадлежи на софийския градоначалник о.з. подполковник Георги Кисьов. На 29 август 1924 год. в рапорт до министъра на вътрешните работи и народното здраве той предлага да бъде избран за патрон на полицията един от нашите светци с мотива, че това е “в интерес на службата, за да се поддържа по-добре религиозното чувство на полицаите и се ръководи още по-правилно тяхното възпитание”.
Министърът на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев възприема идеята на градоначалника и под влияние на софийския митрополит Стефан спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил. При избора на патрон на полицията натежава и аргумента, че Св. Архангел Михаил символизира защитничеството, като проява на мъжество и хуманизъм.
Така на 21 ноември /8 ноември по нов стил/ 1924 год. за първи път е отбелязан патронния празник на цялата полиция в царството – Св. Архангел Михаил.
На тази дата всяка година до 1943г. на площад “Св. Ал.Невски” в гр.София се е извършвал тържествен водосвет , преглед на представителните части от различни служби на полицията, награждавани са били проявилите се полицаи. Следва прекъсване от 55 години, до 8 ноември 1999 год., когато се подновява честването на празника.

Източник
ОД МВР Ловеч

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button