Пътят от Троян до Кърнаре ще бъде ремонтиран, тунел не се предвижда на този етап

Пътят от Троян до Кърнаре ще бъде само ремонтиран. „Не са били предвидени работи по проектиране на тунелно съоръжение’, пише в  писмен отговор на служебния министър на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков на питане на депутати от “Продължаваме промяната”.

Пътят от Троян до Кърнаре ще бъде ремонтиран, тунел не се предвижда на този етап
Запитването

пише в  писмен отговор на служебния министър на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков на питане на депутати от “Продължаваме промяната”.

Според тях тунел, свързващ Троян и Кърнаре, ще отвори най-краткия път от областите Плевен и Ловеч до Южна България. Заради това, че проходът почти през цялата зима е затворен, такова съоръжение би решило проблема с транспортната връзка между Северна и Южна България, посочват депутатите от ПП.

Депуатите цитират изказване от началото на годината на бившия министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, според когото щяло да има тунел. Всъщност Караджов тогава казва, че ще се проектира и изгражда снегозащитно съоръжение тип тунел на прохода Троян-Кърнаре в местността Беклемето, което се очаква да стане през настоящата година.

От отговора на министър Шишков става ясно още, че към момента се организират и провеждат открити процедури за ремонт на пътя, като срокът за изпълнение на проектантските работи е 60 календарни дни.

Потърсихме за мнение кмета на Община Троян Донка Михайлова и й зададохме един въпрос. Ще чакаме в идните години някой да проектира такова съоръжение?. Тя бе категорична –  „Е, няма да чакаме“

Идеята за тунел при прохода Троян-Кърнаре съществува от доста време – 1910 година. По – късно са направени проучвания и изготвени проекти.

През далечната 2002 г. 16 общини настояват правителството да включи в националния план за развитие прокопаването на тунел под Стара планина – от Троян до Карлово.
Според кметовете по това време, тунелът ще отвори най-краткия път от Дунав до Бяло море и ще стимулира икономическото развитие от двете страни на Балкана.

Сметнато е, че трасето от Троян до Карлово ще стане 30 км, като 12 от тях ще бъдат под земята.

Преди 10 години, на 20 ноември 2012 г., отново има среща на областните управители на Ловеч, Пловдив и Смолян.

Според тогавашния пловдивски губернатор (сега и кмет на Пловдив) Здравко Димитров – ЗИКО, именно при Беклемето е подходящото място за изграждането на тунел, а не под Шипка.

„Проходът Троян-Кърнаре почти през цялата зима е затворен, тук зимата е много люта и един тунел би решил проблема с транспортната връзка между Северна и Южна България“, убеден е тогава Димитров.

По предварителни предвиждания тогава дължината на тунела трябва да е между 7 и 9 км. роектът струва 180 милиона долара, които кметовете са готови да привлекат, ако бъдат подкрепени от държавата. Ако тунелът не бъде построен, хората от двете страни на планината остават изолирани помежду си.Според проекта от 2012 година, тунелът може да бъде построен за 2 години, а за 10 години да се изплати, са сметнали експертите тогава.

През 2022 година  е заложено в плана на Министерството на регионалното развитие и благоустройство обществена поръчка за проект на дългоочакваното снегозащитно съоръжение, но не и тунел.

 

Пътят от Троян до Кърнаре ще бъде ремонтиран, тунел не се предвижда на този етап
Отговорът

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button