ПСС Троян апелират туристите да излизат подготвени в планината

ПСС  – Планинската спасителна служба в Троян апелират туристите  да се съобразяват с бързо променящите се метеорологични условия и  да следят прогнозите за застудяване и предстоящия зимния сезон. Също така те призовават туристите да излизат подготвени в планината. Това научаваме от Началника на Планинската спасителна служба в Троян Марин Сираков, който поясни пред БНР, че Централна Стара планина е една от най-опасните за туристите, особено през зимата:

„Най-опасен или мястото, където се случват най-много инциденти е районът на Северен Джендем. Там са и връх Ботев, и хижа „Плевен“, които са много посещавани, но това не изключва и останалите райони“.

Сираков посочи още, че най-важно при излети и преходи в планината е планирането на маршрута:

„Първо да съобразят възможностите си, второ, да съобразят времето и трето подбор на групата“.

Според спасителя най-опасен в планината е есенно-зимният сезон, защото метеорологичните условия са много динамични:

„Хората идвайки от топлото време в града, в планината е около нулата или най-много 5 градуса, по високите части ветрове, много бързо се променя времето“

Сираков препоръча на туристите да излизат в планината с подходяща екипировка, съобразена с времето, планирания преход и продължителност.

„Подходящи обувки, подходящи дрехи, основен инвентар – едно въженце, карабинер, ножка, кибрит, медицински пакет с най-необходимото, ветробран, шапка, ръкавици и естествено телефон със заредена батерия“.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button