Танцовият спектакъл „Картини от България“ обра овациите в Плевен

Танцовият спектакъл „Картини от България“  бе  представен от  Фолклорен ансамбъл „Траяна“ при НЧ „Наука-1870 г.“ – Троян в Плевен на 14 ноември 2022 г, на сцената на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“.

Спектакълът, създаден специално за ансамбъла, представя характерни танци, музика, облекла от четири фолклорни области – родопска, пиринска, тракийска и северняшка. Представянето на всяка една от тези области става чрез мултимедия и се прави препратка към традициите, обичаите, бита, занаятите и местната традиционна кухня от Троянския край. Представят се типични за Троянско занаяти като грънчарството, рядко срещани музикални инструменти като окарината, както и характерни за района ястия като сватбарското жито от с. Гумощник и др. Водеща роля има разказвачът, който е свързващото звено между отделните картини. Той се превъплъщава в ролята на троянски майстор-грънчар, който с пълната си с шарени грънци каруца обикаля пазарите и панаирите на четирите области и прави препратки и сравнения на своята родна троянска област с посетената по отношение на бит, обичаи, занаяти, кулинарни произведения.

Участие взеха още Дамски камерен хор с ръководител Надежда Бурева, Клуб за народни хора „Ха, за здраве“ с ръководители Илиян Данаилов и Галина Цветкашка,  Ани Ненова с ръководител Мариета Жекова, Тодор Бенчев в ролята на пътуващия троянец,   ФA  „Траяна“ с ръководител Радослав Бачевски. Хореограф и режисьор е Мирослав Димитров, който е главен художествен ръководител на Ансамбъл „Пирин“. Mузиката е написана специално за него от композитора Стоимен Добрев. Финансирано е от Национален фонд „Култура“ и Община Троян за честването на 150 г. от създаване на троянското читалище. Сценарист е Вихра Петрова – библиотекар в читалищната библиотека.

Публиката дълго време аплодираше танцовия спектакъл „Картини от България“ и троянци.

Благодарим на екипа на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ за помощта и съдействието при реализацията на спектакъла!

Снимките са предоставени от Димитър Калински

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button