В Ловеч, Тетевен и Троян се обединиха срещу тютюнопушенето

Екипът на СБАЛББ приветства ентусиазма на младите червенокръстци от клуб Ловеч и Троян

В Ловеч, Тетевен и Троян младите червенокръстци раздадоха  информационни материали както на граждани така и в училища срещу тютюнопушенето.
Всяка година третия четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене. През 2022 година се навършват 10 години от въвеждане на забраната за пушене на обществени места в България.

По традиция на този ден се призовава всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

„Тютюнът е опасен по рода си за консумация, свободно продаван продукт, водещ до тежки здравни последствия. По целия свят той е една от най-големите причини за инвалидизиране, заболяване и преждевременна смърт.“ Сподели доктор Цветомила Дудевска – Управител на „Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести“- гр.Троян. Тя е открита на 5 юли 1905 година единствена на Балканския полуостров.

Доктор Дудевска и доктор Субашки изнесоха на доброволците важни факти и изследвания за вредите от тютюнопушенето и заболяванията, които се преминават в следствие, които за съжаление водят и до фатален край. Тютюневата епидемия е една от най-големите заплахи за общественото здраве, с които някога се е сблъсквало, убивайки повече от 8 милиона души годишно по целия свят. Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи са резултат от директната употреба на тютюн, докато около 1,2 милиона са в резултат на непушачите да бъдат изложени на пасивно тютюнопушене. Цигареният дим засяга не само пушачите. Когато някой пуши, хората около него също са изложени на вредния ефект на дима, т. нар. „пасивно пушене“, като това се отразява най-вече на децата. Ако хората, около даден непушач пушат често в негово присъствие, той също има повишен риск, спрямо здравата популация, за развитие на хронични белодробни, сърдечно-съдови болести и дори рак. С всяко вдишване на дима от цигарата в организма ни се вкарват над 8000 химически вещества в контакт с тъканите на тялото. С течение на времето пушенето уврежда и нервните окончания в носа, причинявайки загуба на обоняние. Част от заболяванията, които са свързани с употребата на тютюна са: инфаркт на миокарда, коронарна болест на сърцето, язва на стомаха, рак на белия дроб, ХББ. Много от химичните съединения в цигарите могат да предизвикат опасни мутации в ДНК на тялото, в следствие на които се образува рак. Колкото повече цигари на ден пуши човек и колкото по-дълго време го прави, толкова по-голям риск има да развие заболявания на сърдечно-съдовата, дихателната, нервната, храносмилателната, ендокринната система. Това не са всички негативни последици, които са възможни при човек с дълга история на тютюнева зависимост. Освен всичко друго, пушенето забавя реакциите, намалява вниманието, паметта и интелигентността. За това екипа на СБАЛББ приветства ентусиазма на младите червенокръстци от клуб Ловеч и Троян за ентусиазма, с който имат желание да покажат на младите хора и обществото колко е важна превенцията на пушенето като приоритет в борбата с цигарите за цялото общество, защото редовното пушене на цигари, започнало в юношеството е предотвратим риск за заболеваемост, инвалидност и преждевременна смъртност сред младите хора.

17-ти ноември е и световния ден на недоносените деца, посветен на информацията и осведомеността за преждевременното раждане. България с различни инициативи и събития от 2012 година. Честването му стартира по инициатива на EFCNI – Европейска фондация за грижа за новородените със седалище в Германия, заедно с Европейската родителска организация и тазгодишното глобално мото за деня е “Родителската прегръдка лекува – нека позволим контакт кожа-до-кожа от първия миг на раждането“. За съжаление не малка част от недоносените деца са в следствие на тютюнопушене.

Освен важната информация и материали, които получиха червенокръстците те имаха възможност и да се тестват на апаратура за състоянието на функционирането на белия им дроб.

Срещата приключи с връчване от страна на БМЧК на книгата посветена на дейностите на Младежката организация по случай 100 годишнината и с посланието „Благодарим за хуманността и любовна, с която помагате в страданието и болката на хората! Ние ще служим заедно с вас!

Теодор Джабраилов поздрави екипа с изпълнение на акустична китара на песента „Let it be“ с посланието нека се обединим в усилията си за превенция на тютюнопушенето най-вече след младите хора!

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button