Винарската изба „Ноя“ със Златен Дионис

Винарската изба „Ноя“  спечели златен медал „Златен Дионис“ за Троян, този път с вкус на младо  вино Кармене, което спечели  най-много точки в категория „червени“ от 60 млади вина.

И тази есен през третия уикенд на месец ноември Старият град на Пловдив  се изпълни с шандове на винарски изби от цяла България.  Фокусът по традиция бяха  младите вина, но можеше  да открият и други стилове. Всъщност събитието само по себе си е празник, дългоочакван от пловдивчани и гости на града. Заради неописуемата атмосфера на тихите калдъръмени улички и красивите възрожденски къщи на Стария град на Пловдив, виненото събитие се радва на все по-голям интерес.Винарската изба "Ноя" със Златен Дионис

В тържествена обстановка Златният медал, носещ името на бога на виното Дионисий,  бе връчен  на  собственика  на  семейната изба „Ноя“, Христо Ковачев (речта на Ковачев може да чуете във видеото).

Избата се намира в  с. Орешак  и е първата и единствена  за общината и областта.

Карменер (Carmenère), както подсказва името, е червен сорт грозде, произхождащ от Франция. Приготвеното вино от този вид грозде се характеризира с богати, тъмно червени нотки. Крайният продукт може да се приспадне към таниновите вина с аромат на боровинка, черна слива и пикантни подправки. Виното е универсално. Може да се консумира с всякакъв вида ястия и предястия.

Винарска изба Ноя предлага своята продукция във възлови търговски обекти в Троян, както и специалната селекция може да бъде открита във Виенска сладкарница „Славея“.

Източник
бизнес каталог Община Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button