Блогът за Троян спечели първа награда от Годишните награди на Министерство на туризма

Троянецът Николай Василковски с награда за принос в популяризирането на Бранд България

Блогът за Троян – „11 Забележителности в Троян и околността – култура, природа и духовност“  с автор Любомира Великова бяха получени 1506 вота или 33%,  следван само с 70 гласа по-малко от „Отвори Бузлуджа – ключът е в теб“, bougiestreets.com (31%, 1 438 Гласове). Третото място отново е за блог, описващ красотите на Троян с 408 гласа – „На гости в Троян – известни и малко популярни места, история, изкуство, природа и божествена храна“, sunandsany.com, на Станислава Енчева.Блогът за Троян спечели първа награда от Годишните награди на Министерство на туризма

Младата авторка бе  наградена  с красива роза от Фотографа Владислав Терзийски по време на официалната церемония  церемония по раздаване на  Годишните награди в туризма – 2022, организирано от Министерството на туризма, което се проведе на 13.12.2022 г.

Младите авторки и още няколко техни колеги, организирани от Тур Клуб РеМарк и  подкрепени от Община Троян направиха  един тур из Троян през месец юни. Тези блогерстатии са плод на  тяхната разходка в прекрасния Троян и околностите.

Истинската изненада за вечерта бе поднасянето на специални награди от министър Димитров за международно признати постижения и устойчиво развитие в туризма в България. Награда за принос в позиционирането и популяризирането на Бранд България получиха климатологът проф. Георги Рачев и журналистът Николай Василковски. Престижното отличие връчиха заместник-министрите на туризма Ирена Георгиева и проф. Мариела Модева. Блогът за Троян спечели първа награда от Годишните награди на Министерство на туризма

Специалната награда за дългогодишни последователни усилия в популяризирането на красотата на дестинация България получи фотографа Владислав Терзийски.Министърът награди със специалните отличия Hexaya Health & Wellness/Intercontinental Sofia и Happy Bar & Grill.

В главната категория – „Изборът на българите“ участваха още Природонаучен музей – с. Черни Осъм (2%, 218 Гласове), Троянската света обител и Музеят на Художествените занаяти в Троян.

Сред официалните лица бяха президентът Румен Радев, министрите на икономиката и на земеделието. Събитието бе уважено от народни представители, посланици, кметове, представители на академичната общност, бизнеса, туристическите организации, медии и др.

Победителите във всичките категории – 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини, както и в категорията за голямата награда „Изборът на българите“, получиха традиционната статуетка, запазена марка на конкурса и символ на страната ни – българската роза, изработена от Димитър Германов, а заелите втори и трети места – грамоти на Министерството на туризма. На специалния сайт за наградите бяха подадени онлайн над 64 хил. уникални вота за над 115-те участници във всички раздели.

Церемонията по връчването на статуетките беше открита от министър Димитров, а голямата награда беше лично връчена от президента на Република България Румен Радев в главната категория – „Изборът на българите“.

Президентът поднесе отличието на победителя „Исторически парк“, село Неофит Рилски, град Варна. Наградата получи Ивелин Михайлов – изпълнителен директор на проекта.

Първо място в категория „Туристическа дестинация“ завоюва община Ардино. Отличието връчи министър Димитров, а призът бе получен от инж. Изет Шабан – кмет на общината.

Една от най-оспорваните категории бе „Туристическа атракция/обект“. Статуетката за първото място отново бе спечелена от „Исторически парк“, село Неофит Рилски и беше връчена на Ивелин Михайлов – изпълнителен директор на проекта, от Цончо Ганев, председател на Комисията по туризъм към 48-то Народно събрание.

В категория „Иновация“ първото място бе заето от Travel Line-Bulgaria Room Mix Innovation 2022, а наградата поднесе министърът на икономиката Никола Стоянов.

Министърът на земеделието Явор Гечев връчи розата за „Специализиран туризъм“ на председателя на Съвета по туризъм – Пловдив Любозар Фратев за първата позиция в категорията – Фестивал „Дефиле на младото вино“, Съвет по туризъм в Пловдив.

Заместник-председателят на Комисията по туризъм към 48-то Народно събрание Небие Кабак връчи статуетката на фаворита в друга много атрактивна категория – „Туристическа община 2022“, която отиде при община Ветрино и беше получена от Димитър Димитров – кмет на общината.

Втората част на церемонията бе посветена на постиженията на медиите, отразяващи туризма. Председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова даде първото отличие за „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2021 г. в телевизия“ на Георги Крумов, основател и управител на Телевизия Туризъм.

За най-добра журналистическа изява в онлайн медия гласуващите са посочили Магдалена Тодорова от ТВ Медицински университет-Варна. Наградата бе поднесена от Антон Кутев, говорител на Министерския съвет.

Победител в категорията за печатна медия стана Поли Иванова с материала си в списание „Дестинация България“. Тя получи наградата си от Милен Митев, генерален директор на Българско Национално Радио.

Събитието беше почетено с поздрав и от Алесандра Прианте, директор на Регионален департемент за Европа към Световната организация по туризъм към ООН, която изпрати видеообръщение, посветено годишните награди.

Снимките са предоставени от Министерство на туризма

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button