Донка Михайлова и кметове обсъждаха как да спасят общинските си ВиК дружества

Донка Михайлова –  кмет на община Троян и Кметове на 15- те общини в България, в които има общински ВиК дружества за пореден път се обявиха против окрупняването на сектора и присъединяването им към държавните ВиК оператори, което се предвижда в проект на закон за водоснабдяването и канализацията, публикуван на 30 ноември.

Кметове и представители на тези общини се събраха днес в София, за да обсъдят проблема и да решат какви действия да предприемат, за да запазят общинските си ВиК дружества.

Една от засегнатите общини е Троян, а кметът й Донка Михайлова поясни защо тези общини са против по думите й унищожаването на собствените им ВиК дружества.

„Ние категорично възразяваме за задължително законово окрупняване на обособените територии и лишаване на Общинските съвети от правомощията да притежават и управляват собствените си дружества, в които активите са изградени изцяло с наши усилия. Тревожи ни това, че окрупняването ще доведе до повишаване на цената на водата. На практика инвестициите в развитие на ВиК мрежата в общините ни рязко ще намалеят“.

Михайлова допълни, че 15-те общини ще настояват за срещи с министъра на регионалното развитие и благоустройството и омбудсмана.

„Готвим и сериозни юридически аргументи, които са свързани най-вече с това, че нашите общини се лишават от правата да управляват собствените се активи. На практика общинската собственост няма да може да отговаря на член 17 от Конституцията, така че да бъде равнопоставена с държавната собственост. Ще търсим подкрепата на президента, ако се наложи, ще търсим механизми за оспорване на закона пред Конституционния съд“.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button