Изложба на Стойка Ашкова в Троян

Изложба „Цветният свят на тъкачката от Говедарци – Стойка Ашкова“ ще бъде открита утре, 12.12.2022г в Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян по повод Деня на Свети Спиридон, покровител на занаятчиите.

Експозицията е подредена колекцията от 35 тъкани на Ашкова, които притежава музея в Троян . Това са черги, мендерлъци, ръчно плетени шарени чорапи, пешкири, както и традиционно облекло. Ще бъдат показани още експонати от Историческия музей в Самоков, на който майсторката е дарила голяма част от своите произведения.

Според уредника Стойка Ашкова е една от най-титулуваните тъкачки от края на миналия век. Тя е от основателките на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти и дългогодишен неин член. Участва в общи национални и международни изложби. През дългите години на творческа дейност тя прави и няколко самостоятелни изложби в София, Пловдив, Разград и Виена. Участва във всички национални и международни изложби в Орешак през 70-те и началото на 80-те години, като получава множество награди.

„Това е една от тъкачките, които, живеейки в красотите на Рила, успява по много естествен начин, използвайки собствения си естетически усет, да пресъздава красотата на природата“, посочи Илиева.

Изложбата ще може да бъде разгледана до май следващата година.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button