Коледният базар в Троян бе открит за за втора поредна година

Коледният базар в Троян се откри  на 15.12.2022 г. за втора поредна година на площад „Възраждане“.   В него взеха участието на Фолклорен ансамбъл „Траяна” с ръководител Радослав Бачевски и хореограф Мирослав Димитров и Вокална студия „Усмивка” с ръководител Надежда Бурева към Народно читалище „наука – 1870“ Троян. В съботния ден ( 17.12 .2022 г.) се проведе Коледния концерт на Представителния общински младежки духов оркестър с мажоретки Троян с диригент маестро Илиян Тодоров и  хореографът Елеонора Петковска. Те изпълниха  няколко коледни песни, а мажоретните състави представиха своите нови танци.

До 23.12. 2022 г. занаятчии и търговци ще предлагат своите произведения и стоки на коледна тематика. Заявилите желание за участие са тринадесет.

Провеждането на подобен тип базари е обичана традиция в много европейски градове, която в последните години успешно се налага и у нас. Намеренията на общината са подкрепени и от официалното искане на троянски занаятчии за организиране на такова мероприятие.
Посетителите на базара ще могат да открият голямо разнообразие от подаръци за предстоящите празници. За провеждането на Коледния базар, тази година участие са заявили 13 майстори-занаятчии и търговци.
Артикулите, които се  предлагат в шатрите са  с коледна насоченост – коледни сувенири, керамични изделия, ръчно рисувани стъклени изделия, декупаж, художествени плетива, ръчно изработени сувенири и сапуни, тематични коледни сладки. В Коледния базар, участие  вземат децата от Дневен център за подкрепа на деца и младежи с увреждания и техните семейства – гр. Троян и Инициативен комитет за изграждане на паметника на Васил Левски.
Най – вкусната шатра е тази на „Шекерджийница“, която предлага локуми, бонбони и изделия от захарен сироп, а топлата точка на базара – кафе „Макиато“, които ще радват посетителите с гофрети с различни вкусове, включително коледна декорация, греяно вино и топли напитки (топъл шоколад, чай и др.)


Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button