Музеят на занаятите – Троян гостува в Правец

Музеят на занаятите – Троян гостува на Историческия музей в Правец с мобилната изложба „Богатството на троянската керамика“. Близо 90 експоната ще бъдат показани, съобщиха от музея в Правец. Всеки един от тях носи история и показва част от развитието и разнообразието на троянската керамика в периода от края на ХІХ до 70-те години на ХХ век, се посочва в съобщението.

Изложбата ще бъде открита днес в 17:00 часа във фоайето на Народно читалище ,,Заря 1895“ и ще гостува в Правец до февруари 2023 г. Музеят на занаятите в Троян притежава най-богатия фонд Керамика на територията на България – почти 6000 предмета.

„Изборът да бъде представена точно тази изложба в Правец не е случаен. Троянската керамика е позната отдавна и присъства в домовете на правчани още от Възраждането. По стара традиция на Тодоровден и в навечерието на Великден се купува глинен предмет и се занася в дома, за да се получи благословията на земята, всички в семейството да бъдат здрави и силни“, добавят още музея в Правец.

Първоначално изложбата „Богатството на троянската керамика“ беше открита на 12 декември 2019 г. в Музея на занаятите в Троян по повод Деня на св. Спиридон – покровител на занаятчиите.

Музейните работници готвят национален протест

Автор:
БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button