С магия от музика и хореография ансамбъл „Пирин“ омагьоса троянци

С магия от музика, хореография и история ансамбъл „Пирин“ завладя жители и гости на Троян
Салонът на Народно читалище „Наука – 1870″ –  Троян  едва събра всички желаещи да се насладят на спектакъла „Между девет планини“.

Коледният концерт-спектакъл бе подарък за всички граждани и гости на Троян от общинска администрация и  НЧ“Наука- 187О“ и е  част от  Коледните празници в града.
възхищение в поколения жители и гости на областния център на Пиринско. Духът на българщината
завладя публиката, която неспирно аплодира Ансамбъл „Пирин“.

„Между девет планини“ е посветен на 150 години от рождението на Гоце Делчев и 110 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско владичество. Изграден върху няколко картини, спектакълът показва красотата на песенното и танцово фолклорно наследство на различни етнографски области в България като акцентът пада върху Пиринския край, в очарователно съчетание с новаторския поглед на екипа, създал постановката „Между девет планини“.

Следвайки славната история на ансамбъла, творческият екип: хореография и режисура – Мирослав Димитров(който е и художествен ръководител на ФА“Траяна“), диригент на хора – Латинка Костова, диригент на оркестъра – Валери Димчев, хореограф – Венета Ценова, са създали завладяваща феерия от музика, гласове и танци, запазвайки стила на ансамбъла и непреходните ценности на българския фолклор.

Поднесен на най-високо професионално ниво, „Между девет планини“ не остави безучастна троянската публиката и дълго време  споменът ще стои   във всяко българско сърце. Аплодисментите  дълго не стихваха в знак на признателност към майсторите на  танца и песента.

Цветя за страхотните професионалисти бяха поднесени от Кмета на община Троян Донка Михайлова, читалище „наука – 1870“, Петър Петров – собственик на фирмата, която обнови сградата на духовния център в града.

Държавен ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“ е основан през 1954 г. в Благоевград. Ансамбълът се състои от народен хор, оркестър и танцов състав. Дейността му е свързана със сценично претворяване и популяризиране на обработен фолклор от Пиринския край, но ансамбълът изпълнява народни песни и от останалата част на македонската фолклорна област, която се намира в Гърция и Северна Македония, както и от други области на България.

С магия от музика и хореография ансамбъл „Пирин“ омагьоса троянци- 1

Фолклорен ансамбъл ‘Траяна“ – Приказка без край

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button