В Балканец сa щастливи – родиха се три бебета през 2022

Жителите на Балканец подновиха традицията да посрещат Дядо Коледа

В Балканец, село на 5км от Троян, населението се увеличи с още трима жители през изминаващата 2022 година. С това започна разговора ни с щастливия кметски наместник Теменужка Пелова – Зунева.

В Балканец сa щастливи - родиха се три бебета през 2022 -8
Теменужка Пелова – Зунева

Да, тя е щастлива! Защото през 2022 година селото се е увеличило с още бебчета и то момчета. И те живеят с родителите си в китното селце. В момента на територията на сгушеното в Троянския Балкан селце,  132 -ма души (постоянно живеещи), а по настоящ адрес – 70, споделят радост, тъга , успехи заедно.
Селото е разположено по долината на река Кнежа, приток на река Бели Осъм. От селото започва проходът Троян – Кърнаре, по който се стига и до курортното градче Беклемето.В Балканец сa щастливи - родиха се три бебета през 2022 - 2
По изследване на Марин Боронсузов от махала Зеленика на  Бели Осъм, селото първоначално е носело името на починал княз в района. Има и други версии като тази, че Кнежа означава намерена река, но това са само предположения. Именно от името на реката, която преминава през цялото село е носело името „Кнежа” от 1915г., а преди 70 години (1952г.) го преименуват на Балканец, заради дублирането с град Кнежа. Имало е няколко предложения – Кокичево, Еделвайс , Звезда и Балканец. Като най-подходящо се определя последното, ни разказа общинският съветник Даниел Сираков, който се е преселил в селото през 1994 г.В Балканец сa щастливи - родиха се три бебета през 2022 - 1
Но да се върнем към съвремието.
Кметският наместник сподели, че е много щастлива от факта, че днес, 28.12.2022 г. дядо Коледа дойде и в с. Балканец. Тази традиция не е правена от много години, но наличието на повече деца налага да се възобнови и то по идея на младите семейства, които са се заселили в селото. Намират много бързо Дядо Коледа и го молят да мине с еленчетата и през селото, за да зарадва децата с много подаръци и сладки изкушения. На тържеството присъстват и „внуците на кореняци от селото, които сияеха от радост”, разказва Зунева.В Балканец сa щастливи - родиха се три бебета през 2022 - 3
Но това не е първата възродена традиция. През месец Юни т.г. е имало тържество за Деня на детето. За първи път младите майки организират празника. Събират се 10 малчугани. Детската глъч е огласила обновения център на Балканец, а децата са получили много лакомства и заедно с родителите си са били много щастливи – с увлекателен глас продължи разказа си Теменужка Зунева.
За много хора 2022 година е тежка, но за кметския наместник на Балканец – не е. Напротив – тя е щастлива. „Защото на територията на селото се раждат три бебенца – момченца и се отглеждат от техните родители там. И вече 13 деца живеят в Балканец.
За един кметски наместник няма по-голямо щастие от факта, че в населеното място живеят млади хора с деца. Няма по-голяма радост от това”, поясни Зунева.В Балканец сa щастливи - родиха се три бебета през 2022 -5
Да напомним също, че бе възродена инициативата за хвърляне на кръста в река Жална (приток на Бели Осъм) на 7 януари, Богоявление. Тогава 12-годишният Александър хвана кръста. Радослав Чолаков – Роко беше съинициатор с Даниел Сираков – председател на постоянната Комисия по Туризъм и околна среда към Общински съвет Троян.
В селото са направени много подобрения за живеене. Новият проект на туристическо дружество „Жална Сдружение“ село Балканец с председател Тодор Иванов – Еко пътека „ЖАЛНА „, свързваща селото с туристически комплекс „Беклемето“ и Римски път „Виа Траяна“ е вече факт. Това е част от Националния биосферен (защитен) парк.
С подкрепата на Община Троян, членовете на туристическото сдружение подновиха маркировката на историческият път. Почистиха терена. Поставиха табела, указваща маршрута. Сръчните служителите на Държавно горско стопанство (ДГС) Троян. по поръчка на туристическо дружество „Жална Сдружение“ построиха чуден мост.В Балканец сa щастливи - родиха се три бебета през 2022 - 5
От древния римски път „Виа Траяна“, построен от император Траян, тръгва и отрядът на ген. Павел Карцов по време на Руско-Турската война през 1878 г., за да премине в Южна България. В Балканец се намира и първият монумент, издигнат в памет на руските воини, загинали при преминаването на Троянския проход по време на Освободителната война. Издигнат е на мястото, където са погребани 13 руски войници. Край него е оформен малък парк.В Балканец сa щастливи - родиха се три бебета през 2022 -6
През месец Юни 2023 година отново (след тригодишно прекъсване) ще се проведе Празник на билките, планината и туризма с  богата  танцова програма. Според народните вярвания от този ден продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зима. Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най–голяма лечебна сила, особено по изгрев слънце. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за „болестта без име“. Съществува и поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък.

В Балканец сa щастливи - родиха се три бебета през 2022 -7
Зунева води хорото

„В навечерието на тези светли празници, искам да благодаря на всички млади хора избрали да живеят в с. Балканец, да се раждат деца и детския смях да се множи. Това означава, че малките населени места се възраждат за живот. Няма по-голямо щастие за един кметски наместник на едно такова село.“ -написа г-жа Теменужка Зунева.
Да, село Балканец живна! И с право жителите на това балканско село могат да се гордеят! А Теменужка Зунева – винаги усмихнатият кметски наместник има право да сияе от радост и да планира още събития за своите съжители!

12 годишният Александър извади кръста в Балканец

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button