Двойно се е увеличила заболеваемостта от остри респираторни инфекции за седмица

Заболеваемостта от остри респираторни инфекции за седмица в Ловешка област  е 22, 9 на 10 хиляди население, при 113, 07 на 10 хиляди за предходната седмица, което е почти двойно завишение и може да се очаква достигане в следващите седмици на предепидемични стойности.

По думите на д-р Милчева  пред БТА  Ловеч може да се очаква достигане в следващите седмици на предепидемични стойности. „В непрекъсната връзка сме с Регионалното управление на образованието и, ако се наложи, следващата седмица ще свикаме заседание на областния щаб по здравеопазване. Когато стойностите на заболеваемостта приближат 300 на 10 хиляди население, вече будят тревога. Това е границата, при която се обявява грипна епидемия“, обясни д-р Милчева.

Тя добави, че мерките, които могат да се предприемат, са свързани със засилване на противоепидемичния режим в болниците и обществените места като засилена дезинфекция и носене на маски, често проветряване на помещенията.

Предвид увеличения брой заболели с остри респираторни заболявания от РЗИ са изпратени десет проби в Националния център по заразни и паразитни болести, за да се уточни причинителят. Пробите са от деца, настанени в Детско отделение на ловешката болница. Резултатите трябва да станат другата седмица. До момента няма доказан случай на грип, заяви директорът на РЗИ.

Тя каза още, че навсякъде в детските отделения в областта има засилен прием на деца с остри респираторни заболявания и пневмония.

Над десет процента от учениците в областта отсъстват от училище по здравословни причини, съобщи за БТА Иваничка Буровска, и.д. началник на Регионалното управление на образованието (РУО) В Ловеч.

По думите ѝ най-голям процент от отсъстващите са първокласници – 12,3 на сто от учениците, а най-малък – в 7 клас – 8,6 процента.

Забелязва се тенденция в училищата в малките населени места броят на отсъстващите ученици да е по-голям. Буровска посочи като пример учебните заведения в селата Малиново и Голям извор. И в двете училища по здравословни причини не са на училище 33 процента от учениците.

„Засега ситуацията е спокойна. Има създадена организация при необходимост да се премине към обучение от разстояние в електронна среда“, каза още Иваничка Буровска.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button