Грипна епидемия от 18 януари в област Ловеч

Учебният процес ще бъде преустановен, считано от 18 януари

Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на област Ловеч със Заповед на  д-р Росица Милчева, директор на Регионалната здравна инспекция  – Ловеч  се обявява грипна епидемия, като временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 18 до 24 януари. Учебният процес ще бъде преустановен, считано от 18 януари, както и извънкласните занимания, съобщават от пресцентъра за Троян експрес.

Заболеваемостта от остри респираторни инфекции за гр. Ловеч към вчера е 320,35 на 10 хиляди население при 222,9 за предходната седмица.

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. Преустановен е учебният процес. Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията на Наредба 3/08.05.2013 г. за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в т.ч. засилване на контрола по достъп на външни лица, носене на защитни маски, дезинфекция.

МЗ напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективни както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Не се допускат на работа заболели от персонала.

Противоепидемичните мерки са съгласувани с главния държавен здравен инспектор.

Областите в страната, където е обявена грипна епидемия, са три: Стара Загора (за периода 17-23 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари).

Заповедта на д-р Милчева може да изтеглите от ТУК.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button