Министър Шишков пое ангажимент за защитно съоръжение на Троянския проход

Министърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ)   пое ангажимента  спешно да бъде възложено проектиране на защитно съоръжение в най-високата част на  Троянски проход. Това научаваме от Кмета на Община Троян Донка Михайлова, която заедно с нейния колега от  Карлово –  д-р Емил Кабаиванов са имали нарочна среща с арх. Иван Шишков  днес.

На поредната среща с поредния Министър на регионалното развитие  е била обсъждана вечната тема – целогодишно преминаване на Троянския проход. Г-жа Михайлова  и г-н Кабаиванов са поискали  спешно да бъде възложено проектиране на защитно съоръжение в най-високата част на прохода, който свързва Северна и Южна България. Защото това е възможно най-краткия път за преминаване на Балкана и път II 35 е много важен и необходим  за бизнеса.

Като разумно е  определил Министър Шишков предложението.  „Припомням, че поредното и последно по ред обещание за защитно съоръжение и реконструкция на път II 35 ми бе дадено от Министър Караджов. След смяната му бе възложено проектиране само на пътя в участъка Балканец-Кърнаре. Ако ангажиментът на Министър Шишков бъде спазен и към проектирането на пътя се добави защитно съоръжение, то може да започне да се изгражда още следващата 2024 година, евентуално с европейски средства.“,  написа в социалната мрежа Кметът на Троян.

Да напомним, че снегозащитно съоръжение – тип тунел през Беклемето бе заложено в план – програмата за 2022 г на Министерство на регионалното развитие. На 14.12 .2022 г Агенция по пътна инфракструктура (АПИ) съобщи, че  е предвидено  за единствената връзка между хората от двете страни на планината – проходът Троян-Кърнаре – да се обяви обществена поръчка за изработване на проект за изграждане на снегозащитно съоръжение – тип тунел.

Няколко месеца по-късно, в края на годината разбрахме, че  пътят от Троян до Кърнаре ще бъде само ремонтиран.

„Не са били предвидени работи по проектиране на тунелно съоръжение’, пише в писмен отговор на служебния министър на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков на питане на депутати от “Продължаваме промяната”.

Според тях (депутатите) тунел, свързващ Троян и Кърнаре, ще отвори най-краткия път от областите Плевен и Ловеч до Южна България. Заради това, че проходът почти през цялата зима е затворен, такова съоръжение би решило проблема с транспортната връзка между Северна и Южна България, посочват депутатите от ПП.

Депутатите цитират изказване от началото на годината на бившия министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, според когото щяло да има тунел. Всъщност Караджов тогава казва, че ще се проектира и изгражда снегозащитно съоръжение тип тунел на прохода Троян-Кърнаре в местността Беклемето, което се очаква да стане през настоящата година.

От отговора на министър Шишков през месец Декември 2022 става ясно още, че към момента се организират и провеждат открити процедури за ремонт на пътя, като срокът за изпълнение на проектантските работи е 60 календарни дни.

Тогава потърсихме за мнение кмета на Община Троян Донка Михайлова и й зададохме един въпрос. Ще чакаме в идните години някой да проектира такова съоръжение?. Тя бе категорична – „Е, няма да чакаме“.

Да, след днешната среща се потвърди нейният отговор, че не може да се чака, а трябва да се действа.

Надяваме се Министър Шишков да удържи на думата си

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button