МРРБ няма да внася Законопроекта за водата в народното събрание

Кметове и представители на общини (в това число и община Троян), в които има общински ВиК дружества, възразиха срещу задължителното законово окрупняване на сектора и присъединяването им към държавните ВиК оператори, както се предвижда в проекта на Закона за водоснабдяването и канализацията. Около това мнение са се обединили на среща по темата в София представителите на 15-те общини, собственици на ВиК дружества, казва в интервю за БТА кметът на община Троян и заместник-председател на УС на НСОРБ Донка Михайлова. На срещата тя сподели, че ги е събрала тревогата, за публикувания проект на Закон за водоснабдяването и канализацията, чрез който се предвижда на практика унищожаването на общинските ВиК дружества.
15-те кмета категорично са възразили по предложенията за задължително законово окрупняване на обособените територии и лишаване на Общинските съвети от правомощията да притежават и управляват собствените си дружества.
“Това са дружества, чиито активи са изградени изцяло с наши усилия“, коментира Михайлова пред БТА.
По думите й това окрупняване ще доведе до поскъпване цената на водата за гражданите, а също и инвестициите за развитие на ВиК мрежата в общините рязко ще намалеят.
Затова те поискаха  още в началото на Новата 2023 г. среща  със служебния министър на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ)
На 5.01.2023 година срещата бе проведена и на нея Кметът на Троян е отправила три предложения от името на участващите кметове на общини към Министър Шишков по повод на обсъждане на Законопроекта за водоснабдяването и канализацията, предвиждащ национализация на дейността на общинските ВиК дружества:
1. Законопроектът да не бъде внесен в Народното събрание
2. Министърът да възложи анализ на ефективността на работа на ВиК системата на страната като основа за нов закон
3. Да се създаде междуведомствена работна група за изработване на нов закон.
“С разбиране и в консенсусен разговор Министърът прие първото и третото предложение.”, сподели в социалната мрежа Фейсбук Донка Михайлова.

Повече за събитието може да прочетете ТУК

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button