Обявиха Пети национален литературен конкурс „Албена“

Обявиха Пети национален конкурс за разказ, пресъздаващ женски образ в драматични сюжетни обстоятелства. Организатори са  Кметство Врабево с местното читалище „Хр. Ботев – 1911“ и Фондация Българска памет, със съдействието на община Троян и Съюза на Българските писатели.
В конкурса могат да участват с един разказ автори, навършили 18 години, пишещи на български език, като потвърдят авторството на изпратените материали с трите си имена, година на раждане, местожителство и телефон.

Задължително изискване е конкурсните произведения да не са публикувани предварително и да не превишават четири страници формат А4, размер 14 пункта, с шрифт Times new roman. Творбите се изпращат на електронен адрес konkurs.albena@abv.bg от
1 декември 2022 до 24 май 2023 година.
Жури в състав проф. Ивайло Христов, проф. Аксиния Джурова, писателите Владо Даверов, Павел Боржуков и Марин Костовски – драматург ще обяви петима лауреати, на които ще бъдат връчени плакети на конкурса и разпределен награден фонд от 3000 лева. Наградените и отличените в конкурса разкази ще бъдат публикувани в петото издание на „Антология Албена“.
Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в седмицата от 5 до 10 юни 2023 година на електронните сайтове на Кметство Врабево, на Фондация Българска памет, във вестник „Словото днес“, както и в други издания.

През 2021 г оценяващите не присъдиха първо място, а останалите наградени са както следва – две втори награди – за Борислав Костов и разказа му „Една дълга бира в една кратка вечер“ и за Николай Табаков за „Животът е“. Всеки от тях получи плакет и парична награда от 700 лв.

Трето място бе присъдено на Васил Руменов Попов за прозиведението му „Дамата с кокосовия орех“ и на Констандина Бело (Албания) за разказа „Бягство“. Всеки от тях получи плакет и парична награда от 500 лв.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button