Самодейците от Врабево реализираха чудесен проект

Самодейците от читалище „Хр. Ботев – 1911“ Врабево впечатлиха със своя проект с финансовата подкрепа по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ на НФ „Култура“.

Епидемичната обстановка и предвидените ограничения във връзка с Ковид-19 се отразиха негативно върху дейността на читалище „Хр. Ботев – 1911“ с невъзможността да реализира традиционни обичаи, фестивали и други мероприятия. Затова Управителния съвет на читалището решават да кандидатстват по с проект на стойност 14989,60лв. Проектът е одобрен. Сумата, отпусната се изразходват за костюми на самодейците и децата от театралния клуб, за хонорари и реклама.
Проектът с финансовата подкрепа по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ на НФ „Култура“ включваше Празнична декемврийска програма, която се проведе в няколко дни.
На 19.12. от 17:30 ч. – самодейците гостуваха с Коледен концерт в с. Калейца, а на 21.12. от 18 ч. в читалищния салон – детско театрално студио „Звънче“ бе представена постановката „Красавицата и звярът“, адаптация по едноименната приказка на Шарл Перо, постановка и режисура Антоанета Докторова.
Пиесата се игра пред пълен салон малчугани,  които тепърва навлизат в света на книгите и театралното изкуство и техните родители и гости.
Постановката на режисьорката Антоанета Докторова, която  се игра в препълнен салон, бе от деца за деца, представлението бе вълнуваща среща между младите артисти и публиката. Спектакълът зареди публиката с положителни емоции.
Отлично изградиха образите си Момчил Минков, Ема Николова, Цонко Цонков, Цветина Цвяткова, Георги Минков, Савелина Николова, Мариан Тобов, Цветозара Панова, Добрин Илиев, Симеон Богданов и Недка Иванова. Биляна Зъзрова, Мая Вълчанова и Антоанета Докторова бяха на висота, които бяха и сценаристи, също бяха изработили страхотни декори и облекла, заедно с Недка Иванова. Важна роля за страхотния спектакъл имаха и Инес Вълнарова, която се погрижи за осветлението, Георги Вълнаров – за прекрасния звук, Нягол Моллов за чудесното музикално оформление. Хората без които нямаше как да се случи също и сценичните работници – Петър Петков и Валентин Тодоров.
Така врабевяни успяха да докажат, че са добри и в реализирането на тази класика във вълнуващо преживяване. „Красавицата и звярът” има много реализации в киното и в театъра, но Антоанета Докторова като режисьор –постановчик и младите актьори пресъздадоха свое собствено виждане на тази приказка на Шарл Перо. И с ръка на сърцето можем да кажем, че те могат да се гордеят с тази постановка, която трябва да се види от повече хора.Самодейците от Врабево реализираха чудесен проект
Празничната програма продължи на 23.12. от 18 часа в читалищния салон на Врабево.
Тогава чухме най-прекрасния Коледен концерт с участието на самодейните групи на НЧ „Хр. Ботев – 1911” с художествен ръководител Милка Стратева, музикален ръководител Нягол Моллов, солистка Недка Иванова: АНПТ „Елица“, вокална група за популярни и авторски песни „Авангард“, детска танцова формация „Врабчета“, младежка танцова група „Младоци“, момчешка коледарска група „Пача поляна“, както и „Любители на народните танци“, певецът Христо Марков, оперетна формация „Кантабиле“ и малкият пианист Марио Стратев.
Коледари, които наричаха за здраве и благоденствие. Кметът на община Троян г-жа Донка Михайлова изпрати поздравителен адрес и кошница с цветя за всички самодейци с пожелание да има все повече такива изяви.
Какво предстои още от този проект, реализиран с финансовата подкрепа по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ на НФ „Култура“ ни сподели Инес Вълнарова – секретар на „Хр. Ботев – 1911“ село Врабево.
На 14.04.2023г от 19:00 часа ще се състои Великденски концерт, а на 02.06.2023г от 18:00 ч. малчуганите ще бъдат зарадвани с детски театър

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button