Сбогуване с учителката от Петранка Стойчева

Сбогуване. Една тежка дума. А все по-често ми се налага. Днес – с любимата ми учителка Петранка Стойчева, това написа в социалната мрежа Фейсбук Красимира Димова, нейна ученичка.

Вчера е починала Петранка Стойчева –  дългогодишна учителка по математика и физика в Априлци и майка на учителя от НУ“Св.св. Кирил и методий“ Троян.

Г-жа Стойчева , заедно с покойния си съпруг си, който е бил също учител, но по музика, и  са вървели ръка за ръка, образовайки  малчуганите от Априлци.

Красимира Димова е написала : „Малка, ненатрапваща се с присъствието си, стоеше и Петранка Стойчева. Тя ни преподаваше по руски език и математика. Обикнахме я щом дойде – най-напред защото беше „жената на другаря Стойчев”, а после и заради самата нея. Тя и досега си е все така – вярната, тиха спътница. И сега предано гледа деца и внуци, а къщата й – бяла и чиста, градината – подредена, с много цветя. Нищо не е запустяло и занемарено, нищо не издава, че стопанинът на този дом си е отишъл. Учителка! И – жена на Учител!…“Сбогуване с учителката от Петранка Стойчева

Петранка Стойчева е  родена на 12 юли 1938 година. Тогава по стар стил е бил Петровден и оттам идва името й. Завършила е Плевенския учителски институт. Една година е работила като учителка в Белиш, община Троян. След това се запознава с бъдещия си съпруг и тя се задомява в квартал Зла река в Априлци. Оттогава тя неотлъчно преподава математика, физика, руски и най-вече доброта у своите питомци.

“ Дано бъдат заедно във вечността!
Целувам ти ръка за последно и ти се покланям, любима учителко!“, завършва  г-жа Димова

Поклонението пред любимата учителка ще се състои утре, 04.01. 2023 г в църквата в кв. Зла река. ,Априлци

Едната снимка е на Красимира Димова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button