Троянци изкачиха Килиманджаро

Деси и Васил Чолакови от Троян са част от героите, които изкачиха връх Килиманджаро

Троянското семейство Десислава и Васил Чолакови бяха сред 53-мата българи, които заедно стъпиха на най-високия връх в Африка. Така троянските любители на приключенията дадоха заявка за поставянето на нова категория световен рекорд – „Най-голяма група от хора в света, изкачили Килиманджаро заедно“.
Деси и Васил Чолакови от Троян са част от героите, които изкачиха връх Килиманджаро- 1
В момента Десислава и Васил Чолакови са в Занзибар и се разхождат по красивите плажове, доволни и щастливи от постигнатото.

Свързахме се с тях, за да разкажат малко за емоцията да се изкачиш на 5895 метра надморска височина.Деси и Васил Чолакови от Троян са част от героите, които изкачиха връх Килиманджаро- 3
„Чувстваме се страхотно! След 5 дни преходи в планината Килиманджаро, достигнахме „върха на Африка“ – връх Ухуру, 5895 м. Българската група сме „машини“, минахме през какви ли не изпитания – дъжд, студ, вятър, но никой не се отказа! Успяхме да направим и световен рекорд! Сега сме на заслужена почивка на плажовете в Занзибар!“, разказва прекрасната танцьорка от Фолклорен ансамбъл „Траяна“ Деси, с обещание да ни доразкаже с подробности всичко за тази емоция, след като се приберат в Троян. Те са били в компания с хора от различни възрасти. Най-младият участник е бил на 17, а най-възрастният – жена на 58 години.
Преживяванията са били различни, но най-важното е, че всичко е завършило с успех.
5895 метра надморска височина – амбициозна цел, която в началото си поставили 59 души. Тръгнали заедно от България, но здравословни проблеми по пътя нагоре спрели 6-ма от тях. Останалите стъпили на връх Ухуру на 21 януари. Ключовият момент – всички да бъдат на върха заедно. И когато и 53-ят стъпил на върха, потекли и сълзите от радост, разказва Преслав Конов пред НОВА ТВ.
Първият участник от групата е достигнал до върха в 5:40 часа (танзанийско време). 20 минути по-късно до най-високата точка на Африка достигат и останалите от групата.
Деси и Васил Чолакови от Троян са част от героите, които изкачиха връх Килиманджаро- 2
Климатичните условия били всякакви. Най-тежък е бил четвъртият ден, когато в планината вали изключително силен дъжд. Всичко било мокро – екипировка, храна, палатки. Но те не се отказали и продължили да се изкачват. Колкото по-високо, толкова по-трудно ставало. Надморската височина си оказала влияние, обаче те успели и изпълнили заветната мечта. Освен това успели в още нещо – очакват да има нова категория световен рекорд за „Най-голяма група от хора в света, изкачили Килиманджаро заедно“.
Десислава бе много развълнувана. Нямахме време много да си пишем, но се усещаше радостта и удоволствието да изпълниш поредната си мечта.

Повече за това приключение ще научим от интервюто с Деси и Васко, когато се приберат в Троян.

Снимките са предоставени от семейство Чолакови за сайта Троян експрес

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button