В Троян са образувани 6 досъдебни производства за насилие над животни

Според статистиката  от ОД МВР Ловеч  в областната дирекция на МВР в Ловеч са образувани 12 досъдебни производства за деяния срещу животни, от които половината от досъдебни производства миналата година са образувани в районното управление в Троян – шест. През изминалата 2022 г. три са досъдебните производства в Ловеч, две в Тетевен и едно в Ябланица, съобщи говорителят на областната дирекция на МВР в Ловеч Габриела Тодорова  за БТА. Тя припомни, че от 2011 г. деянията срещу гръбначните животни са криминализирани и се разглеждат като престъпления. Реагира се незабавно на всеки сигнал за насилие над животно.

„Служителите, които се занимават със случаите на насилие над животни, работят по разкриване на престъпления по чл. от 325а до 325в от Наказателния кодекс, които засягат организирането на боеве с животни, прояви на жестокост и причиняване на трайни увреждания или смърт“, каза  Габриела Тодорова.

БТА  припомня, че през последните седем дни са образувани още две досъдебни производства за проявена жестокост към кучета.

В единия случай е задържан 72-годишен жител на Тетевен по подозрение, че със законно притежавано ловно оръжие е прострелял куче. Животното е собственост на 37-годишен тетевенец и се е намирало в близост до негов имот, в местността „Скрибътна“ край Тетевен.

Другото досъдебно производство е след получен сигнал в полицията в Луковит, че в двор на къща в село Ъглен 31-годишният собственик е открил кучето си умъртвено.

На 15.01.2023г. от 12 часа в Ловеч  ще се проведе  протест с национален мащаб под надслов „Ефективни присъди за насилниците и убийци на животни!“, пише във  групата за защита на животните във Фейсбук. Събитието ще се състои на пешеходната алея пред Съдебната палата в Ловеч,  „за да изразим мнение и позиция относно садизма в България и липсата на реални наказания. Животните нямат глас, а са навсякъде около нас! Ако не ние, кой? Ако не сега, кога?! Време е да вземем нещата в свои ръце!“, пише още в групата.

 

Източник
БТА Ловеч

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button