Защитиха „Троянска луканка“ като храна с традиционно специфичен характер

Европейската комисия (ЕК) одобри вписването на наименованието „Троянска луканка“ в регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ), който е част от Схемите за качество. Това е шестата храна, регистрирана от България. По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба, съобщават от Министерството на Земеделието.

Тази луканка е пресован сурово-сушен и сурово-пушен месен продукт. Приготвя се от раздробено говеждо или биволско месо и свинско месо, натурални подправки и спомагателни суровини. Има характерен, умерено солен вкус и изразен аромат. Традиционният начин на производство при процеса на сушене и опушване е направил този вид продукт уникален за България (рецептата може да прочетете по-долу).„Троянска луканка“ е произведена за първи път от майстор Илия Таслаков в гр. Троян. Той е един от най-старите производители на луканка в страната. През 1883 г. е внесъл в България машините за мелене на месо.
Инициативата за регистрация на „Луканка Троянска“ / „Троянска луканка“ като ХТСХ е на Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“, което подаде заявление в Министерство на земеделието през месец януари 2020 г.

Новото наименование ще бъде добавено към списъка на ЕК с общо 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени.

Фирма ТРАДИЦИОННИ СУРОВО-СУШЕНИ МЕСНИ ПРОДУКТИ на латиница „ASSOCIATION „TRADITIONAL RAW – DRIED MEAT PRODUCTS““  е основана на 31 Януари 2018 година. Седалището на компанията се намира в град София.

Как се прави Троянска луканка и какво е прави характерна:
– Основните съставки са: 6 кг говеждо месо, 2 кг свинско месо, 2 кг свинска сланина от гърба, 250 г чиста сол, 10 г захар, 10 г селитра, 30 г смлян черен пипер, говежди или свински тънки черва.
Начин на приготвяне:
– Нарежете месото на едро и го оставете в голяма тава на хладно за 24 часа да си пусне кръвта и водата. Отцедете го добре, прибавете солта, захарта, селитрата и черния пипер, объркайте добре и смелете през едра решетка. Омесете добре каймата и я напълнете в нарязаните на 45 см дължина черва, като използвате машинката за мелене на месо и фуния. Червата пълнете като първо завържете единия им край и започнете да ги пълнете плътно, като внимавате да не влиза въздух, като ги напълните, завържете и другия край. Надупчете на места с игла и леко притиснете с точилка, за да излезе въздуха. Окачете луканките в проветриво помещение с температура около 10 – 12° С да се отцедят за 3 денонощия. Опушете ги 3 часа на пушек от дървени стърготини и кочани царевица. Окачете ги на проветриво хладно място и през ден ги сплесквайте с точилка. Луканката е готова за консумация на 30-тият ден.

По традиция производството на луканката се осъществява сезонно в естествени сушилни в балканските региони с подходящи климатични условия

Тук може да изтеглите официалния документ

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button