Областният управител приветства подписаното споразумение за сътрудничество между Троян и китайския Джингдежен

В националното изложение в Орешак бе открита изложба на съвременна керамика от източната страна

Кметът на Троян Донка Михайлова подписа вчера писмо за намерение за бъдещо сътрудничество в областта на културата и изкуствата с китайския град Джингдежен. Това е първа стъпка към задълбочаване на партньорството в посока побратимяване на двата града, които имат сходна история и занаятчийски индустрии.

Китайската делегация бе водена от губернатора на провинция Дзянси Йе Дзянчун, чийто домакин бе областният управител Виктор Стойчев. Двамата изразиха взаимното си задоволство от започналия обмен и заявиха увереност, че връзките между двете страни ще продължат да се развиват и надграждат. Китайските гости поканиха областния управител, кмета на Троян и местни предприемачи да посетят провинцията през октомври т. г., когато там ще има международно изложение на керамичната култура.
Днес керамиката ни събира – Троян, градът с 20 хиляди жители, Орешак, селото с две хиляди жители, и китайският регион с 45 милиона, коментира по-късно на откриване на изложба на китайската керамика Донка Михайлова. Така показваме, че за творчеството и красотата всъщност няма малки и големи, добави тя.Областният управител приветства подписаното споразумение за сътрудничество между Троян и китайския Джингдежен

Домакин на изложбата “От изток до изток – по следите на керамичното изкуство” е Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак, тя включва широк диапазон от произведения, които показват както историческата, така и съвременната перспектива на керамичното изкуство.

Областният управител приветства експозицията и сподели, че за него китайският порцелан винаги е бил символ на нещо изящно и много здраво. „А днес виждам, че китайската керамика е също толкова красива като изкуство“, добави той. Стойчев обясни и личното си пристрастие към керамиката – оказа се, че баща му е завършил училище по керамика и той пази вкъщи много от неговите работи. „Затова имам тръпка в сърцето към керамичното изкуство и пожелавам, разглеждайки изложбата, и вие да откриете душата си“, каза още областният управител.

Изложбата да стане мост между Източна Азия – град Джингдежен, и Източна Европа – град Троян, и хората на изкуството да се срещнат именно на този мост, си пожелаха домакини и гости. Тя е организирана е от Таосичуан Керамичен арт център и показва 58 творби на 12 художници.

Източник
Областна администрация
Back to top button