Битката за общинското ВиК предстои

Община Троян заема активна позиция в борбата срещу национализацията на общинските ВиК дружества, като се противопоставя на петия проект на Закон за водоснабдяване и канализация (ЗВиК). Този проект, чийто срок за обществено обсъждане изтича утре, отново предлага консолидация на общинските дружества с държавните, което според общината би довело до негативни последици за гражданите.

Община Троян е твърдо решена да защити интересите на своите жители, които в момента се радват на по-ниски цени на ВиК услугите, благодарение на ефективното управление на общинското дружество. Национализацията би могла да доведе до повишаване на цените, намаляване на инвестициите в мрежата и влошаване на качеството на услугите.

Общината е готова да предприеме всички необходими действия, за да предотврати това. Тя ще участва активно в общественото обсъждане, като представи своите аргументи и предложения. Освен това, общината е готова да лобира пред народните представители и да търси подкрепа от други общини, които също са засегнати от този проблем.

В случай че законът бъде приет въпреки противопоставянето на общината, тя е готова да го обжалва пред Конституционния съд. Общината смята, че национализацията на ВиК дружествата противоречи на принципите на местното самоуправление и на правото на общините да управляват собствените си активи.

Община Троян е пример за това как местната власт може да се бори за интересите на своите граждани и да защитава правото им на качествени и достъпни услуги. Тя показва, че дори малките общини могат да имат силен глас и да оказват влияние върху националната политика.

Свързани статии

Back to top button