Предизвикано „зарови томахавката“

Предизвикано – Снощи отново бях шокирана от една статия. На колегата Динушев от Troyanpress.com. Този младеж го уважавам много. Страхотни качества има. Но последната му статия   „ВИДЕО! Троян празнува празника на Независимостта на Майка България с оркестъра на чалга певица“ ме накара да се върна години назад . 2000- та година, когато попфолка започна да навлиза (не чалгата)Тогава Камелия, Ивана, Тони Дачева , Вероника, Валя, Гергана,Райна, Анелия и т.н. пееха страхотни песни. Смислен текст и музика. А не – пипни ме тук и подобни. Заслушайте се в песента на Камелия „Залеза и зората“ написана специално за първият рожден ден на Планета Пайнер (13 ноември). Сега ако трябва да изброявам тогавашните песни, няма да ми стигнат листове. Видни композитори и текстописци бълваха . Но в крайна сметка комерсиализираха пофолка и го превърнаха го в чалга. Ама не автори и изпълнители – ПУБЛИКАТА. Тя това иска. И щом тези, които плащат това и   желаят, това  се пее. Вече се забелязва и тенденция така наречените „чалгаджийки“(грозна дума), да пеят в стил поп. Пример- Ивана, Преслава, и др..

Предизвикано – Колега Динушев, Тони Дачева пя преди 1 или 2 години на Празника на билките и туризма на Айдушкото сборище. Ама не пя чалга, а  с много красиви песни трогна хората. Защо? Защото организаторите си бяха на мястото и не допуснаха.

Можеш да попиташ някой от организаторите. В крайна сметка когато някой плаща поставя своите условия, а ако изпълнителят не е съгласен – няма сделка.  Никой от организаторите на Българския фестивал на сливата няма да допусне чалгата да надделее както на първия фестивал на Балканската музика и сръбска скара в Орешак. Той (Фестивала   на сливата) е европейски, наблюдава се от хора, които разбират и знаят какво значи фестивал. И всички организатори са обучавани .

Много духови оркестри акомпанират на такива певици като Камелия. Но това не значи ,че  репертоарът им  е чалгаджийски. По тази тема съм писала  много .  Много добре познавам попфолка като жанр,чалгата и т.н. Всички те произлизат народната музика. Нима Вероника Тодорова(акордеонистката), която демонстрира ,че може да „свири кючек“( то не бе „кючек“, а едно красиво хоро“Пролетен цвят“ на Ибро Лолов“) е чалгаджийка? Всички попофолк певици за завършили музикални училища с народно пеене. Нима композиторът Георги Андреев (диригент на оркестъра на „Филип Кутев“) е чалгаджия , като направи страхотен аранжимент на „Лале ли си , зюмбюл ли си?

Лале ли си, зюмбюл ли си

Или Лобошки, или текстописеца на пайнерките Пейо Пеев ? Не, не са!  Мога много примери да давам. И ще докажа това което твърдя!

И за да привърша  ще кажа – С  ТОМАХАВКАТА НАПРЕД НЯМА ДА СЕ ПОСТИГНЕ НИЩО СЪЩЕСТВЕНО. САМО НЕРВИ , ДРАЗГИ.  ИНДИАНЦИТЕ ПУШАТ ЛУЛАТА НА МИРА.  КОЛЕГА ДИНУШЕВ, ОТКРИЙ  ЛУЛАТА, ЗАРОВИ ТОМАХАВКАТА В ЗЕМЯТА .  И искам да те уверя, че Моцартови или Щраусови празници ще има в Троян. Ще има и театрални. Уверявам те!

с уважение

Руслана Попсавова

 

 

Свързани статии

Back to top button