БНТ стартира кампания за запазване на светиня

БНТ и Националният военноисторически музей скоро ще стартират кампания за издирване и запазване на забравени светини. Инициативата е вдъхновена от спасяването на знамето на Бенковски, в което БНТ има основна роля.

Според много изследователи именно къщата на Найден Хасъмски от Черни Осъм, доказано многократно посещавана от Дякона, е последното негово скривалище. Възможно е да е бил в нея, когато е написал и последните си наставления към революционната организация. Ще загубим ли един уникален паметник от историята, разказва Йордан Димитров.

Окаяната къща ви показахме за първи път преди година. През зимата покривът ѝ паднал. Днес изглежда така. С почти непосилен заем за нея една от собственичките, учителка в Троян, започнала ремонт. Не знае дали ще ѝ стигнат силите да го довърши.

Христина Петрова, собственик на къщата, споделя пред БНТ –  „Тъй като къщата е на 180 години, просто горните греди не издържаха на това напрежение“.Поддръжката на тази къща е много скъпа. На година е 7000 лева“.

Проф. Пламен Митев казва в интервю –  Левски многократно е минавал през този район и е отсядал именно в дома на Найден Хасъмски. От гледна точка на големия въпрос дали той е пребивавал там преди да тръгне за Ловеч – има сериозни спорове сред историците“.

Изследователите смятат, че само три къщи могат да претендират, че са последно убежище на Левски – тази на Найден Хасъмски в Черни Осъм, къща в Ловеч и в Микре.

„Ако се базираме на информацията от едно от последните писма на Левски, написано на 12 декември, където се обръща към ловчанлии с това, че ще дойде при тях и ще посочи кой е евентуалният предател – подсказва, че писмото не е писано в Ловеч – тоест хипотезата, че тайната му къща е била в Ловеч, е най-недостоверна. смятам, че повече достоверност има информацията, че той остава до последно в къщата на Найден и от там тръгва към Ловеч. тези места на паметта заслужава да бъдат съхранени, защото пътят на Левски е изключително важен за нас, това е пътя към неговата голгота“.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button