Oткрита бе “ Книгохранителница“ в Троянския манастир – видео

Вчера , 8 юни  2017  официално беше отворена за вярващите и посетители на манастира новата библиотека – наречена “ Книгохранителница“, която са се съхранили над 3500 тома стари книги, пазени векове в обителта.

Негово Преосвещенство Величкий Епископ Сионий връчи официално ключовете на новата Музейна сбирка с икони на депутатът от Народното събрание инж.Иван Миховски и кмета на Троян г-жа Донка Михайлова, които поздравиха всички  от братството допринесли за тези благородни дела.И както сподели градоначалника на Троян –Мисля, че има немалък кръг от хора, които в днешните объркани времена имат потребност от повече духовност, от вяра. Може би това е отговор на случилото се в Брюксел, Лондон, Истамбул, Манчестър, Санкт Петербург…., на тревогата какво би могло да се случи утре. Патриотизмът и народолюбието не са крясък, те са дълбока и трудна за споделяне потребност. Троянецът винаги е имал верен усет, намирал е нужната опора. Мисля, че и сега е така.В музея Благодарност за  всички нововъведения в манастира отправи и председателя на Общинския съвет, Николай Тодоров. Присъстваха още и началник на РУна МВР Троян Радостина Петкова, гости и делегати на научна конференция посветена на Левски на професори, други преподаватели и студенти на Университета по библиотекознание, троянци, бизнеснесмени.
В“ Книгохранителница“ освен  уникалните църковни книги има и дигитализирани копия .

Бе открита и новата иконна сбирка част от големия музеен комплекс на манастира. В обновените помещения видяхме сбирка от уникални стари икони и църковна утвар от различни периоди. Посетителите на манастира видяха и реставрирана монашеска килия, в която е живял игуменът на манастира архимандрит Хаджи Филотей, който заедно със Захарий Зограф са изографисали новата манастирска църква.

Величкий епископ Сионий сподели , че „в библиотеката, в новооткритите музейни сбирки всеки ще може да се запознае с историята на манастира, с неговото място в образователното дело и в революционно-освободителните борби.“

Откриването на библиотеката и показването на уникалната сбирка от икони, реставрирането на помещенията, в които те се помещават е станало възможно благодарение на финансовата помощ оказана на светата обител от българското правителство чрез Министерството на финансите, още каза в своето благодарствено слово епископ Сионий.
По време на откриването  чухме уникално изпълнение на младия китарист Йоан Димчовски. Той е родът Димчовски, които реставрират ценни икони. Син е   на  зографът Димчо Димчовски, а дядо му дари книги за  “ „Книгохранителница“.

А след толкова емоции Братството на Троянския манастир бе приготвил почерпка за всички дошли да уважат събитието.  Активно участие за приготвянето на  вкусотиите имаха и учениците на Иванка Църова и Милена Мартинова  от СУ ‘Васил Левски “ Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button