Община Троян, Ротари клуб-Троян финансират за прочуване на крепостта Состра край Троян

Поредната 15-та експедиция на НИМ съвместно с Община Троян, Ротари клуб – Троян и Музея на занаятите ,

Община Троян

съобщиха от Фокус, започва  от днес , 13 юни 2017 .Финансирането през този сезон е подсигурено от Община Троян и Ротари клуб.
През лятото ще бъдат извършени археологически теренни проучвания на късноантични сгради от постлагерния лагер на Состра.
Состра е значим римски крайпътен комплекс, разположен в долината на р. Осъм, върху площ от 6 кв.км., който включва укрепен военен лагер (кастел), крайпътна станция (преториум), цивилни селища, светилище на Тракийския конник, античен мавзолей, некрополи и раннохристиянска базилика. Состра е разположена на трасето на важния военен римски път Ескус ( с.Гиген, Плевенско) – Филипополис (днес град Пловдив). Паралелно с проучванията община Троян подготвя процедури за реализиране на идеен проект за изграждане на посетителски център, туристическа инфраструктура и консервация на всички разкрити през последните десетилетия старини, разкрити при с. Ломец.

Заданието за реализацията на този проект бе съгласувано от края на миналата година от Националния институт за независимо културно наследство и одобрено от министъра на културата. В археологическите проучвания ще участват  екипа на проф. д-р Иван Христов,работници от близките населени места, както и студенти от софийските университети.
Римската крепост Состра и едноименната крайпътна станция, както и раннохристиянската базилика „Св.Георги” са обявени за паметници на културата от национално значение.

източник агенция Фокус

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button