„Сирни заговезни“ в Троян е български

Ръководството на Община Троян поиска прошка

„Сирни заговезни“ в Троян е от български, по-български, та най – троянски празник!

За13-ти път в Троян, област Ловеч се проведе традиционния празник „Сирни заговезни“

По традиция на Сирни заговезни се иска и е дава прошка, а вярващите пречистват душите си с изповед. После прогонват злото като въртят уруглювиците около огъня. Вечерта сядат на трапезата на която има само ястия  от млечни продукти и задължително баница.

Вижте защо "Сирни заговезни" в Троян е от български, по - български, та най - троянски празник!

Дава  се прошка, а вярващите пречистват душите си с изповед. После прогонват злото като въртят уруглювиците около огъня. Вечерта сядат на трапезата на която има само ястия  от млечни продукти и задължително баница.

Най-малкият член на семейството иска прошка от по-големите. След това се гони яйцето и после идва ред на  атракцията “амкане’ на  бяла халва. Така е и в Троянско.

И сега и както преди години, очаквах с нетърпение  този празник, защото в него има нещо неповторимо. Всяка година организаторите на събитието,  НЧ „Наука – 1870 г.“ гр. Троян, Община Троян, „Стоеви Максгруп“,  ни изненадват с нещо ново.  Уж всичко е  както предишните години. Маскарадното шествие „Ялова сватба“   беше уникално както всяка година, но тази година отново бях приятно изненадана.

Тук е мястото да  уточним защо карнавалното шествие се нарича ”Ялова сватба”. Ритуалът пресъздава традиционна селска сватба с всичките й подробности. Той се нарича така, защото ролите в него се изпълняват от маскирани мъже и жени, като  тук ролите са сменени. Булката е мъж, а жениха – жена. Точно това го отличава от правения в Благоевградско   обичай със същото име. Но там в ролите  са само мъже.

Маскарадният обичай „Ялова сватба“ е единствен по рода си в региона. Този обичай е от поредицата зимни празници. Той се свързва с прогонването на злите духове и с новото начало, пожеланията за плодородна година и благоденствие на цялото село. По време на целия обичай свири духова музика и се вият кръшни хора.

За доброто настроение на всички присъстващи на днешната „сватба“ се погрижиха музикантите от Представителния общински младежки духов оркестър водени от Марин Цочев.

Вижте защо "Сирни заговезни" в Троян е от български, по - български, та най - троянски празник!
Донка Михайлова – кмет на Община Троян(вляво), булката,младоженеца и свекървата(Катя Ютерова)

От дома на яловата булка сватбарите качвали в каруцата и нейния „чеиз“ –  сандък.  След това сватбарите отивали на мегдана на селото или в днешно време в Троян към кабинета на градоначалника, който по традиция черпи с вино и баница.

Настоящият кмет Донка Михайлова бе направила доста баници собствено ръчно, за да стигнат  за всички, които дойдоха за да им прости и тя да поиска прошка. Кабинетът й бе отеснял и част от гостите бяха  в коридора, та даже   и в кабинета на зам.кмет Ангелов.

Преди щедрата почерпка  читалищния екип поиска прошка от ръководството на Общината. Те на свой ред  също помолиха гражданите да им простят за несвършени дела.

Свекървата на булката от маскарада ”Ялова сватба” (неповторимата Катя Ютерова) с типичното си чувство за хумор помоли кметицата да даде своето съгласие за да се съберат двамата млади.  В същия тон Михайлова захвали младоженците, че са много джендър и пожела да има повече бебета. И така дойде моментът, когато видяхме как се извива красиво хоро на площад ”Възраждане” водено от кметицата.

Булката и младоженецът, заедно със сватбарите, гости и граждани на града потеглиха към мястото, където бе сътворен истински купон благодарение на: възстановката на обичая “Амкане”, игрите с деца, дърпане на въже, конкурс за най-добър карнавален костюм, бягане с чували.

На сцената  се появи малката ”Усмивка” при НЧ”Наука_1870” и ВГ”Щурче” от ЦПЛР Троян с ръководител Надя Бурева,  които  изпълниха ’Посадила баба леща”. Малък талант от вокална студия ”Гласове” изпълни разкошно “Катерино, моме” в аранжимент на Светослав Лобошки. Танцьорите на Фолклорен ансамбъл ‘Траяна” освен, че бяха част от маскарада,  изпълниха и красив танц.

Адреналинът бе достатъчно вдигнат и появата на сцената на сестрите Магдалена и Мария Филатови взриви веселото настроение на присъстващите на поляната. И над 60 минути троянци извиваха кръшни хора. Усмивките бяха  като DRES KOD на празника.

А на огънят запален от братя Стоеви, малки и големи прогонваха бълхите и злите духове с уруглювици.

Падна още един лист от календара. Мина поредното 13-то издание на традиционния празника ”Сирни заговезни”. И веднага идва въпросът умее ли да се весели българинът(троянецът)?

Да,  защото независимо от проблемите, с които се сблъсква всеки ден, българинът умее да се весели. Мога да ви гарантирам това. И  на този празник видяхме как под звуците на народната музика, хора от всички части на страната, оставиха тревогите си, облякоха носиите и новите си дрехи се забавляваха така, както са го правили техните баби и дядовци.

Да, този празник  бе български,  от по-български, та най – троянски!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2100052383414728&type=1&l=1d05d8b785

 

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button