Археологическото лято в Троян започна с ценна находка

В Троян започна археологическото лято на крепостта "Состра"

Експедицията се ръководи от проф. д-р Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей, а финансирането е за поредна година от Община Троян, заяви на пресконференция кметът Донка Михайлова. Тя добави, че тазгодишното археологическо лято ще е по-различно и с нови събития – проект за социализацията на крепостта, археологически разкопки на късноантичната и средновековна крепост в село Дебнево, издаване на сборник.
По думите й предстои финансиране по оперативна програма „Региони в растеж“ на проект за археологическия комплекс „Состра“, който предвижда реставрация, експониране и социализация на римски кастел и римска крайпътна станция. „Това е проект, за който отдавна мечтаем и който ще направи сериозна крачка към дейности, свързани с археологията и консервацията на обекта, но и с повишаването на неговата атрактивност“, каза Михайлова.
По думите на проф.Иван Христов проучванията на обекта са съобразени с изготвения проект, който е в Националния институт за недвижимо културно наследство за одобрение.
„Тази година ще продължим работата през източната крепостна стена, ще се опитаме да си изясним характера и формулировката на т. нар. първа ранна крепостна стена. От днес започнахме да проучваме и участъка южно от мястото, където 2016 г. открихме милиарна /пътна/ колона с 14 реда надпис в чест на император Филип Араб“, каза проф. Христов.
Той добави, че всички находки ще останат в Музея на занаятите и показа последното откритие – бронзова дръжка от скъп метален съд. Богато украсена е, от много рядък съд, произведен 1-2 век и е използван до средата на 3-ти век.
Проучванията на „Состра“ ще продължат до около средата на август.
Донка Михайлова заяви, че след близо 40 години прекъсване, през септември ще бъде възстановена работата по археологически разкопки на късноантичната и средновековна крепост „Калето“ в село Дебнево, за което са получени 15 хиляди лева от Министерството на културата. Целта е уточняване на стратиграфията и функцията на обекта. Проучването ще включи разкопки на най-високата част на хълма – мястото, където се е намирал некрополът на Дебнево. Изследваната крепост се споменава за пръв път през 15 век като Дебнево. Проучванията ще се ръководят от д-р Стилиян Иванов.
Михайлова добави, че на предстоящото заседание на Общинския съвет този месец ще предложи да бъде осигурено финансиране на луксозно издание „Археологическото богатство на Троянския край“, в тираж 1000 броя. Това е съвместно издание на проф. Иван Христов, Музея на занаятите и Ротари клуб.
По думите на проф. Христов това ще бъде добра визитка на общината какво притежаваме като древно археологическо богатство. В близо 300 страници са събрани най-ценните находки, които се съхраняват в Музея на занаятите, Регионалния исторически музей в Ловеч, Националния исторически музей и Археологическия институт с музей към БАН.

БТА

Даниела Балабанова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button