Троянци на Дойран!

Паметен ден за българската военна история!

Автор: Мария Цветкова
53 години след като е взривен от сърбокомунистическата власт на Титова Югославия, паметникът на българския герой отново се издига гордо на мястото, където загива през 1913 година по време на Междусъюзническата война. Седемметровият монумент се намира на малък хълм до пътя за Валандово, на няколко км от Дойран в Македония. Точно там, където е бил изграден още през 1916 г. в хода на ПСВ и открит от друг бележит български офицер – полк. Борис Дрангов.
На събитието присъстваха още външният министър на България Екатерина Захариева, българският посланик в Македония Ангел Ангелов, евродепутатът Ангел Джамбазки, градоначалникът на община Дойран Анго Ангов, представители на МО, ВМРО,
 НД „Традиция“ РК „34-ти пехотен троянски полк“ Априлци-Троян-Севлиево,

внучката на полк. Дрангов – Райна Дрангова, родолюбиви българи от цялата страна и от Македония.

Константин Каварналиев е роден в Шумен през 15 февруари 1866 г. в търговско семейство. Завършва Военното на Негово Княжеско Височество училище в 7 випуск.

Кариера

Като юнкер участва в Сръбско-българската война (1885) в която командва 3-та рота от 5 пехотен дунавски полк и участва във военните действия при Банкя, Сливница (5 – 7 ноември), Цариброд (11 – 12 ноември) и Пирот (14 – 15 ноември). Проявява се в боя при с. Алдомировци. За отличие във войната на 3 декември 1885 е произведен в чин подпоручик и награден с Военен орден „За храброст“ IV степен. [1]

Каварналиев завършва трети във випуска си през 1888 година и е назначен в 4–ти артилерийски полк, където служи до 1892 година. Завършва Военна академия в Белгия (1897) и след това специализира и в Италия. Служи като началник-щаб на 2-ра бригада от 6 пехотна бдинска дивизия. На 15 декември 1907 е назначен за началник-щаб на 5 пехотна дунавска дивизия. През 1900 година се венчава за Елена Попова. Произведен е в чин майор през май 1900 година, а в чин подполковник през 1904 година. За по-малко от година през 1907 година е командир на 15-ти пехотен Ломски полк в Белоградчик, а след това е прехвърлен в Русе като началник-щаб на Пета пехотна Дунавска дивизия, като малко по-късно е произведен в чин полковник.

Каварналиев (вляво) с друг офицер. Фото Димитър Карастоянов

Възпоменателна плоча за Генерал Каварналиев

През Балканската война в периода 14 декември 1912 до 16 януари 1913 г. е командир на 5 пехотен дунавски полк. През Междусъюзническата война е назначен за командир на 3-та бригада от 3 пехотна балканска дивизия. По това време шест дивизии, командвани лично от крал Константинос I, атакуват Кукуш, отбраняван от два български полка. Те се сражават три дни, давайки възможност на населението да се изтегли без жертви към Стара България. Без да позволят да бъдат обкръжени, българските полкове се изтеглят на север. Кукуш е изгорен до основи и гръцката армия се устремява към Дойран. Полковник Каварналиев разполага само с два полка – 32-ри и 42-ри, които на всичкото отгоре са непълни и имат общо едва 3000 бойци. Гърците атакуват с 42 000 бойци.

Боят пламва със страшна сила на 18 юни 1913 г. Резерви и поддръжки от тила не идват. На 22 юни полковник Каварналиев изпраща в тила адютанта си поручик Дуров с думите: „Поручик, тръгни по пътя за София и ако срещнеш дори един български войник, прати ми го, за да го хвърля в боя!“ Дуров среща много български войници. Но те също се сражават отчаяно – при Злетово, Щип, Занога, Кресна, Предела, Пехчево, Берово, Криволак, Калиманци. И на 23 юни полк. Каварналиев хвърля в боя единствения резерв – себе си. Напуска командния бункер и с пушка в ръка контраатакува с войниците си в първия боен ред. Противникът е отбит, позицията удържана. По време на сражението полковник Каварналиев е ранен в крака. Раната изглежда лека и той не напуска бойното поле, но се оказва, че куршумът е пронизал важна артерия.

Храбрият пълководец умира няколко часа по-късно от загуба на кръв на 23 юни 1913 г. Произведен е посмъртно в генерал-майор.

Паметник

Възстановка на взривения паметник от Дойран изграден през 2009 г. в Шумен

През Първата световна война – 1916 г., когато районът е управляван от Царство България, в чест на Константин Каварналиев е издигнат седемметров паметник на мястото, където е преди това е бил погребан полковникът. Паметникът е на малък хълм, непосредствено до пътя за Валандово, на 3-4 км от Дойран. Като форма наподобява паметниците на Васил Левски в София и на Царя Освободител. Той е с надпис „Полковник Каварналиев, загинал за свобода и родина, от 9-ата Плевенска дивизия“. Паметникът е открит от полк. Борис Дрангов. Слово произнася и писателят Антон Страшимиров. В присъствието на войскови части от 9-а Плевенска пехотна дивизия е извършена панихида от полковите свещеници.
На мястото по това време са погребани и петима войници, загинали в боевете през 1916 година. Така около този паметник се оформят български военни гробища. Монументът е взривен през 1966 г. по време на акция по унищожаване на български военни паметници в Югославия.

През 2000 г. гробът е осквернен от мародери. Впоследствие, по инициатива на Сдружение „Плиска”, паметникът е възстановен, но не се получава разрешение от новите македонски власти за поставянето му. Така паметникът е монтиран в родния град на загиналия – Шумен.

Паметникът край Дойран все пак е възстановен повторно, като е открит отново на първоначалното си място на 1 август 2019 г. от българския премиер Бойко Борисов и от премиера на Северна Македония Зоран Заев.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button