На многая лета за баба Пена от село Борима

100-годишната Пена Иванова събира сливи за ракия.

СТОЛЕТНИЦИТЕ НА ТРОЯН

Преди месец започнахме една поредица  от статии за столетниците в Троянска община. Първата бе за  дългогодишната служителка в Общинска администрация, Донка Ютерова. Днес ще ви разкажем за  Пена Иванова от село Борима.

Пена Георгиева Иванова  родена точно преди 100 години е съкровището на боримци. Мила, тиха,  добра съседка и колега. Така си я знаят съселяните. За нея конфликтът е чужда дума.  Благодарение  на това тя е имала щастлив брак цели 75 години. Със съпруга си, Иван Стоев,  са делили всеки залък заедно, отгледали  са дъщеря си Мария в мир и разбирателството. Но както казват  приказката е била „докато смъртта ни раздели“.  Преди 3 години на 94 години умира мъжът и. Това ѝ носи мъка, но продължава да работи. Така е научена от малка. Наглед е крехка женица, но труда я закалява. Тя е работила цял живот  в ТКЗС-то.  След пенсионирането ѝ продължава да гледа градини, ниви. Не спира да копае. Младите могат да взимат  пример.  Домашната работа може да си я върши  и  сама.   Поговорката,  че от труд ставаш по-гърбат, не важи за баба Пена. Напротив. Заради нея може да се промени – „Трудът не изгърбва човек“.  Това е и рецептата за дълголетие, което е наследствено от майка ѝ и сестра ѝ, които  са починали на възраст  над 90 години.

Столетничката бе поздравена от Общинското ръководство в лицето на кмета, Донка Михайлова, която ѝ връчи Поздравителен адрес и  пликче с еднократна финансова помощ равняваща се на една минимална заплата . С решение на Общински съвет Троян от №414/2010 година на столетниците от Общината се отпуска тази помощ

парична премия равна на една минимална работна заплата. „Пожелах ѝ да е жива и здрава, да излъчва все така добрина и сговор, с които я знаят хората в селото.“, сподели Михайлова във Фейсбук страницата си.

Да е жива и здрава  Пена Иванова и да се радва на семейството си.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button