Пасивните къщи – перспектива за една активна община

Пасивните къщи – перспектива за една активна червена община Господин Вайл – немски инвеститор в Троян и собственик на „ТЕХНИК ПАРТНЕР БГ“ АД – демонстрира пред настоящия кмет (и кандидат за трети мандат) на Троян Донка Михайлова първите пасивни къщи, които се произвеждат с изработени в Троян панели.
Нека поясним – пасивната къща е енергоспестяваща къща, с висока степен на жилищен комфорт при изключително ниска консумация на енергия. Името „пасивна“ се дължи на факта, че сградата няма нужда от активни отоплителни и охладителни системи. Това е един от най-бързо развиващите се стандарти за енергийна ефективност в света. Концепцията за пасивни сгради е разработена за първи път през 1991 г. в Дармщат, Германия. Там е построена първата пасивна къща, която е била и експериментална и доказа чрез наблюдения, измервания и научни анализи, че пасивната къща може да се изгради с напълно достъпни средства.
В Дармщат, Германия се намира и Институтът за пасивни къщи „Passivehause Institut“ PHI. Очаква се изследователският проект CEPHUS (Cost Efficient Passive House as European Standart – Рентабилна Пасивна Къща като Европейски Стандарт) да бъде въведен като норма в целия ЕС от 2020 г. В края на срещата г-н Вейл се обърна към г-жа Михайлова: „Аз съм консерватор, Вие – социалист. Няма да ни повярват колко добре работим. Посетил съм много общини, срещал съм се с много общински кметове. Моят избор е Троян и причината са двама души – един от „виновниците“ за избора ми сте Вие, г-жо Михайлова“.
В израз на своята благодарност г-н Вайл обяви официално, че дарява на троянци сграда от 138 кв. м. , включваща две хладилни помещения (за плодове и за зеленчуци), подготвително помещение, складово помещение и битово помещение със санитарен възел към бъдещите оранжерии за био зеленчуци за децата от детските градини и ясли в Троян. Започва сглобяване на сградата. През следващия мандат ще се радваме на плодовете на това успешно сътрудничество. Заедно ще успеем!
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button