Първото представяне на книгата „Каймакъ-Чаланъ“ след смъртта на Красимир Узунов бе в Троян

По покана на народният представител Иван Миховски и с изключителното съдействие на Регионален клуб „Традиция – 34-ти троянски полк“ вицеадмирал Пламен Манушев представи по изключително вълнуващ начин книгата на автора, който вече не е между нас, по известен като Поручикът.
„Каймакъ-Чаланъ“ e издание в два тома, посветено на героизма и безсмъртието на българските герои, участвали в Първата световна война (1914 – 1918) и в битката, водена през септември – октомври 1916 г. В книгата се разкриват драматични моменти от Каймакчаланската епопея, която по мнение на историците е един от най-драматичните моменти в българската военна история. Изданието вече е представено в над 50 градове. В залата на Троян Плаза над 50 троянци слушаха с огромен интерес за нея и авторът й, като Манушев направи и паралел с друга книга на Узунов, също отразяваща героизма на българския воин „Епопеята на Добруджа“.
Вицеадмирал Манушев припомни и думи на Красимир Узунов от негово лично представяне на творбата му: „Имаме два варианта като държава – единият е да оставим всичко в музеите. Другият е да възродим националната ни памет. Тези от войниците, които са погребвани, са били заровени в краката на своите командири или така, както са се подреждали за атака – след своя командир. Историята се прави от малки хора, а книгата „Каймакъ-Чаланъ“ е преклонение пред паметта на българския войник. За да получим опрощение, трябва да нахраним душите на тези, които до сега са били забравени. Трябва да намерим от къде сме тръгнали, за да знаем на къде отиваме“.

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Проверете също
Close
Back to top button