Мечето изкъпало се в басейн няма да бъде отстрелвано

Мече си спретна СПА процедура в басейна към лифта на Сопот.  вече си има име, а целият град се втурна да го брани от евентуален отстрел. След като от комплекса споделиха видеото, на което се вижда как неканеният гост се цамбурка в плувното съоръжение, мечето натрупа стотици лайкове и споделяния.
Според  коментарите в социалните мрежи   се очаква да приспят мечето. Изпълнителна агенция по горите,  заявиха, че не са издавали каквито и да било заповеди, свързани с мечката.

Междувременно от управата на лифта съобщиха, че мечето вече се е сдобило с име – Суими. Тематично за изпълненията му в басейна. В страницата на Лифт Сопот се появи и петиция за спасяване на мечока.

„Дивите животни са част от нашата еко система и е безотговорно да бъдат убивани, само защото не се съобразяват с нашите привички. Ние от Лифт Сопот и Gelato & Latte вече сигнализирахме на горско стопанство Карлово, като изрично ги информирахме, че при необходимост ще финансираме операция по залавяне и преместване на мечето”, написаха от управата на съоръжението.

Те публикуваха още едно видео, на което се вижда как мечето си играе с жаба и дори се любува на засадените в двора рози.

Не е обсъждано и няма основание за искане на отстрел на мечката, посетила обекти в Сопот. Това съобщиха от Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ във връзка с публикации в медии и информационни сайтове, в които се изразяват опасения за евентуален отстрел на мечката.

От Агенцията посочиха, че въпросът с отстрела на мечката категорично не е поставян и обсъждан.

Сигнал за случая е подаден в Държавно горско стопанство /ДГС/ – Карлово от собствениците на хотела, където е забелязана мечката. ДГС – Карлово, съвместно с Регионална дирекция по горите – Пловдив по най-бързия начин са предприели мерки. Назначена е междуведомствена комисия, която ще заседава на 4 ноември и ще излезе с решение за прогонване или улавяне и преместване на мечката в горска територия, отдалечена от населено място, съобщиха от ИАГ.

Според законовите изисквания за реда и условията за издаване на разрешителни за изключенията от забраните, въведени със закона за биологичното разнообразие, издаване на разрешение за отстрел на проблемна мечка става само в случаите в интерес на здравето на хората и за предпазване от сериозно увреждане на селскостопански култури, добитък и други.

В случая нито една от тези хипотези не е налична, поради което няма основания за иницииране на предложение или издаване на разрешение за отстрел на животното, посочиха от Агенцията.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button