Митинг- шествие в Деня на народните будители на НД „Традиция“

Националното дружество „Традиция“, известно с възстановките, които прави на исторически събития, организира събитието в центъра на София. Така от дружеството протестират срещу акция на МВР и ГДБОП, при която се конфискува старо оръжие.

Протестиращите се събраха около 11 часа пред НДК и тръгнаха на шествие по бул. „Витоша”, след което стигнаха до Съдебната палата и до Министерски съвет.

В митинга участваха и от  РК Традиция Априлци- Троян- Севлиево.

На 8 октомври служители на ГДБОП и служба КОС /Контрол на общественоопасните средства/ са иззели около 120 оръжия, с които дружеството правят своите възстановки. Според тях това е незаконно, защото оръжията им са от 19 век и не подлежат на контрол от МВР.

„Днес в този празник да почетем будителите и дружество „Традиция” да събуди хората, любовта към историята и да запазим българските традиции”, коментира Николай Казаков.

Неделчо Неделчев определи случилото се като фрапиращо беззаконие.

Протестиращите искат от МВР да им върнат оръжията. Според тях те не могат да наранят никого. Те не са допускали инциденти по време на възстановките им.

Сдружение „СДРУЖЕНИЕ “ РОДОПСКИ ХАЙДУТИ „казват:

Заставаме твърдо зад Национално дружество „Традиция“, които членове бяха подложени на репресия от стана на държавата. Не можем да проумеем как хората, които правят най-голямата възстановка на връх „Шипка“ и още стотици мероприятие в цялата страна, как те пречат на управляващите и защо се отнасят така. Това са хора колекционери, които запазват културно-историческото наследство. Не само го запазват , а го предлагат на хората – да го видят, да могат да се докоснат до него. Освен това всички клубове са официално регистрирани в окръжните съдилища по места, така че нека да не пренасяме политиката в подобен вид културни организации, които наистина са родолюбиви. Ние заставаме твърдо зад Национално дружество Традиция, нашата структура, както и във всички градове, които имаме представители и сме готови да протестираме , защото ние не сме престъпници.

Пред БНР  Председателят на дружеството Огнян Маринов уточни пред БНР, че не протестират, а будят българите.

„Очакваме да ни чуят тези, които направиха тази каша и да ни кажат как ще излезем от нея. Да не ни казват, че се води следствие, защото това, което са направили, за мен са нарушили първо материалния закон, след това са нарушили и Процесуалния закон. Ако се стигне до там, имаме много добри адвокати, имаме и защита от Европейските военноисторически групи“.

Той подчерта, че с МВР са имали много добър диалог и съвместна работа. Някой ако иска да ни скара с МВР, няма да се получи, категоричен бе Маринов в предаването „12+3“.

Конфискуването на оръжия е започнало при акция на МВР и ГДБОП след възстановката в Троян по случай Деня на независимостта.

Председателят на троянския клуб на „Традиция“ Христо Калистерски обясни: „Искаха да проверят историческото оръжие, което е регистрирано като оръжие за културни цели. Интересуваха се от това, с което сме правили възстановките. Учуди ме, че освен кварталният полицай и нашият служител от служба КОС, имаше хора, представили се от ГДБОП от Ловеч. При мен реално не иззеха оръжия. Караха ме да пиша обяснения. Питаха ме дали това старо оръжие не е откраднато от някой музей. После разбрах, че са посетени още няколко председатели на дружество „Традиция“. Тези пушки се предават по наследство, те са семейни ценности. Има иззето оръжие“.

Един от активните членове на „Традиция“ в Троян Христо Йовчевски смята, че проблемът не е оръжието, а дейността на дружеството. Той обясни целта:

„Удар не толкова по Национално дружество „Традиция“, колкото по българското родолюбие, по хората, които активно се занимават с просветна дейност и дейност, която да бъде в услуга на обществото, като представяне на военноисторически факти и тяхното показване в такива възстановки, както и работа с деца по училищата, изнасяне на уроци и печатането на книги за важни исторически моменти от историята. Въпросите, които излизат след такива проверки – кой ги нареди и защо. Явно някой се притесни от мащаба, който показваме с нашата активна дейност. Ние не сме актьори да показваме спектакли, ние сме български родолюбци и искаме нашите деца и обществото да не забравят поуките от историята“.

По думите му много от членовете са демотивирани.

по информация на БТВ, НОВА, БНР

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button