Няма да има такса „водомер“

Сега ще бъде включена и сума за достъп до мрежата или своеобразен абонамент за услугите

Преди няколко дни публикувахме статия в която цитирахме  Министър  Петя Аврамова относно въвеждането на такса „Водомер“.  От  Министерството на регионалното развитие и благоустройството   отговориха в брифинг,  че няма да има нова такса „водомер“, която да вдигне цената на водата, Новият закон за водата предвижда в ценообразуването да се включи компонент за достъп до ВиК мрежата, но тя ще е за сметка на намален друг компонент от цената на питейната вода, уточниха от ведомството.
Към момента цената на водата се формира от различни тарифи за доставяне на питейна вода, отвеждането й чрез канализацията и пречистване на отпадни води.

Сега ще бъде включена и сума за достъп до мрежата или своеобразен абонамент за услугите, но без да се променя крайният сбор и съответно цената, гарантират от МРРБ.
По този начин за услугата ще плащат пропорционално и тези хора, които притежават собственост, без да живеят постоянно в нея, тъй като осигуряването на достъпа до вода струва пари на дружествата, независимо дали услугите се ползват. Целта е по-справедливо ценообразуване, става ясно от идеята на ведомството.

От МРРБ обмислят и текстове в закона, с които да се направи възможно крадците на вода да лежат в затвора като последица от деянието си. Целта е да се намалят загубите на вода, които в момента са близо 60 на сто в страната.

Законът за ВиК трябва да бъде готов до април-май т.г. Той трябва да обедини в един документ отговорностите, дейностите и политиките, свързани със собствеността, изграждането, експлоатацията и стопанисването на ВиК мрежите и предоставяните услуги.

Мерките, които се залагат, трябва да доведат до намаляване на средните загуби на вода до 48,8% през 2024 г.,посочи регионалният министър и допълни, че е реалистично това да се случи. И сега има ВиК дружества, които работят добре и покриват заложените цели, подчерта Аврамова.

Като пример тя посочи “ВиК”- Русе, “ВиК”- Видин; “ВиК”- Бургас; „ВиК“- Кърджали, както и „Софийска вода“ АД. Това показва, че не само частните дружества могат да работят добре и да бъдат ефективни, а и държавните.

Source
МРРБ

Related Articles

Back to top button