Нов парк в местността „Турлата“ в Троян

В Троян ще бъде изграден нов парк в местността „Турлата“.

Това бе   съобщено от  кметът на общината Донка Михайлова след като екипа на „Троян експрес“  прояви интерес  за новаторските идеи, съгласувани с Общината, ръководството на НД „Традиция“ и църковното настоятелство на храм „Света Петка“, чиято е земята.

Това ще стане на етапи, чрез партньорски проект между Общината и Държавното горско стопанство в Троян, отговори Михайлова
Паркът ще бъде изграден изцяло от естествени материали. Ще има различни кътове за игра на деца, за отдих на по-големите, място за пикник или място, където могат да се събират хората, за да правят малки празненства. Също така в новия парк вече има засадени  подходящи дървесни видове. На “ Гъбата“ ще бъде  изградена ботаническа градина, в която учениците и децата ще могат да се запознаят с различните видове плодни и декоративни дървета. Също така има вече и изработени от дърво пейки, масички.

Ще се направят игрушки, къщичка на Баба Яга, беседка с покрив от жива трева. Ще се оформи лесопарк с няколко групи дървета от разсадника, ще бъдат засадени декоративни дървета от други места с учебна цел. Направените барачки ще могат да се използват и за землянки при живи картини на бойни действия.
Изграждането му ще започне през есента, а кметът се надява това да стане любимо място на троянци за отдих.

В момента се провежда санитарна сеч , за която може да прочете ТУК

История

Турлата е хълм на 0,5 км западно от центъра на град Троян. Представлява продълговато възвишение, ориентирано изток – запад. В близост до върха е разположен могилен некропол от седем надгробни могили, издигнати през периода ХІ-Х – V-ІІІ в.пр.Хр.
Върху скалите, в най- високата част на хълма, е била изградена постройка или ниско ограждение от плет и замазка. Там са извършвани ритуали чрез изгаряне и натрошаване на керамични съдове.
Разкритата керамика е силно фрагментирана.

Преди да се превърне в красива гора (1927година), Турлата е била един гол връх, отдавна там е имало и гробища. Постепенно започва залесяването с различна дървесна растителност, но с времето иглолистните дървета на китния Троянски балкан започват да боледуват. Върховете им се събират и пожълтяват, а това е вредно за тях. Надморската височина се оказва неподходяща за черния и белия бор и смърча, които съхнат.

 Нов парк в местността "Турлата" в Троян
Снимката е правена през 1920 година. Със стрелка е посочено мястото на Гъбата.
Този кадър ни е предоставен от Музеят на занаятите. Залесяването на любимото място на троянци, „Турлата“ е започнало през 1927 година. 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button