„Ловеч – героизъм и саможертва“ – с троянско участие

Видео и галерия

НД „Традиция“ РК „34-ти пехотен троянски полк“ Априлци-Троян-Севлиево участваха в грандиозната историческа възстановка се нарича „Ловеч – героизъм и саможертва“. Тя пресъздаде сраженията при първото и второто освобождение на града, както и някои паметни моменти като героичната смърт на Цачо Шишков.

Топовни гърмежи, залпове, викове „Ура“, военни маршове и бунтовни песни ехтяха на 23 август в парка „Стратеш“, където оживяха сцени от битката за града преди 143 години.

Публиката изпрати с аплодисменти участниците в битките, децата дълго време събираха гилзи.

Сред хората бе и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. След финала тя се снима с участниците, а един от генералите й връчи сабя. На това оръжие дължим свободата си, отбеляза кметът на Ловеч.

В масовката участваха над 100 доброволци от 20 клуба на НД „Традиция“ от цялата страна. В „боя“ пък бяха изстреляни около 2000 боеприпаси от всякакъв вид, имаше много пиратки, съобщи организаторът Владимир Брязов.

Тазгодишната възстановка се отличаваше с нови моменти при пресъздаването на събитията, в сравнение с предишната през 2017 г. Наблюдаваше се повече реализъм и достоверност в детайлите, както и стремеж към яснота как точно се е случила битката.
Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button