Семейство от Орешак по стъпките на баба Илийца

Бисерка и Мирослав Иванови от троянското село Орешак тръгнаха по следите на дядо Йоцо и баба Илийца заради дъщеря си Дениса. Целта е да улеснят 12-годишната си дъщеря при изучаването на българските литературни класици.
Дениса Иванова, ученичката от 7 Б клас на СУ „Св. Климент Охридски“ Троян е подходила с ентусиазъм към списъка със задължителните книги още в началото на лятото, се казва в предаването „Тази сутрин“.
„Най-много бяха произведенията на Иван Вазов, на Ботев бяха някои. Беше доста интересен диалектът и думите. Някои не ми бяха толкова интересни. Исках повече да ги свърша просто“, казва Дениса Иванова, село Орешак.
Изгубеният интерес не убягнал на родителите.
„На нас ни предстои една много по-трудна година, отколкото на нея, защото
всъщност не знам тя доколко осъзнава колко е важно кандидатстването след VII
клас“, обясни Бисерка Иванова, майка на Дениса.
Така се родила идеята за семейни почивки по маршрута на перото. В багажа – книга, носия и фотоапарат.
„Оказа се много интересно, че местата, които Вазов е описвал в произведенията, и съществуват. Екопътеката, „Вазовата екопътека“, по която той се вдъхновява и пише своите стихове, къщата на баба Илийца, мястото, където тя е пресякла река Искър и е отишла до Черепишкия манастир, за да заведе своето болно внуче. Отидохме да видим какво всъщност гледа дядо Йоцо. После посетихме Казанлък, видяхме как се произвежда розовото масло, запознахме се с Алековия герой Бай Ганьо“, обясни Бисерка пред БТВ.
С различния подход в съзнанието на седмокласничката произведенията оживели.
„Вярвам, че децата са много умни, много способни и ако малко им се покаже стимул, смисъл да разберат защо това нещо се изучава в училище, те ще погледнат по един друг начин на него“, казва Бисерка Иванова, майка на Дениса, село Орешак пред БТВ.
„След време, когато тя отново посети тези места, да си спомня, все едно отново да препрочете книгите‘, обясни Мирослав Иванов, баща на Дениса, село Орешак.
„Когато порасна, може би ще се сещам за това и дано и аз заведа децата си там“ , споделя на изпроводяк Дениса.

Семейство от Орешак по стъпките на баба Илийца
Дениса и Стели

Нека припомним, че Дениса и нейният връстник Стели и съседски деца в Орешак миналото лято (2019) бяха организирали арт ваканция, и то благотворителна. Стели учи в София – син е на известния футболист и треньор Мартин Кушев, но обича да си идва в Орешак. Цели два месеца децата са изработвали картини пана, с които в края на август организираха благотворителна изложба в читалището на селото, а с парите ще закупят детско-юношеска литература за читалищната библиотека.
Идеята се родила в дома на Дениса, като за артистичното ученическо лято я е подкрепяла майка й Бисерка Иванова. Младата жена, също възпитаничка на СУ „Св. Климент Охридски“, е на мнение, че докато играят, децата могат да правят нещо съществено и целеустремено. Но колкото и да е помагала при организацията – от снабдяването с материали за малките артисти до почерпка за гостите на благотворителното събитие и свързването с издателства – Бисерка Иванова подчертава, че паната са дело изцяло на двамата ученици. И има защо да е горда с тях – с помощта на бои, речни камъчета и други материали Стели и Дениса са създали сериозна изложба с 28 творби, пъстри, весели и умни. В красиви рамки оживява един свят на приятелство, доброта и детски фантазии. За посланията допринасят и внимателно намислените заглавия на паната, същинско упражнение по творческо писане: „Три златни рибки – едно истинско желание“, „Дъжд от цветчета“, „Цветен Рай“, „Земята не може без вода“, „Карай бавно“, „Морски приятел“, „Щастие и балони“…

Източник
BTVСУ"Свети Климент Охридски"

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button