Троянци почетоха Деня на Съединението

И на днешния  6-ти септември, Ден на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, троянци поднесоха цветя и венци на признателност предбюст-паметника на Захарий Стоянов в центъра на Троян.

Пред Конака се бяха събрали малки и големи, граждани, гости
От историческа гледна точка, Съединението е безпрецедентен акт на смелост и патриотизъм, с който българите осъществили мечтата си да живеят обединено в една обща държава и дали категоричен знак, че са силен народ.
„Съединението прави силата„ – не е просто лозунг. Това е смисълът на
българската държавност, на обединението на един народ – толкова важно тогава,
колкото е и днес!
Елеонора Казанджиева – директор на Музея на занаятите запозна присъстващите с исторически факти за Съединението в града.
Директорът на Музея припомни и за приноса на Захарий Стоянов(170 години от рождението му) в това забележително национално събитие. Захарий Стоянов избира най-подходящия психологически момент, за да призове чрез своите текстове: „Не плащайте данък на правителството” и „Път за спасение има! Долу Румения. Съединение с Княжество България!”

Гости на събитието бяха народният представител  д-р Валентина Александрова, Розалина Русенова- зам.- кмет на Община Троян, Иванала Джабраилова- началник отдел ОКПБН, служители от Музея на занаятите  и други.

Бяха поднесени цветя от признателните троянци.

Троянци почетоха Деня на Съединението

 

Свързани статии

Back to top button