Дарение за Апостола

    На 14 октомври – Петковден и Празник на Троян, НЧ „Наука – 1870 г.“ получи високо отличие – почетен знак „Златен герб – Троян“ по повод на 150-годишнината на читалището и за неговия принос в читалищната дейност в община Троян.

 Екипът на читалището единодушно реши 50% от паричната премия (500 лв.), съпътстваща почетния знак, да бъде дарена на Инициативния комитет за изграждане на паметник на Васил Левски в Троян.

 Свързахме се със секретаря на Читалището г-жа Станка Марешка, за да разкаже повече за  дарението.   Тя сподели, че  това са го решили  всички от екипа й. Решението е прието много радушно. Радват се, че ще имат дял за осъществяването на   мечтата  на троянци – да има паметник на Апостола на свободата .

„Чувстваме се длъжни и щастливи едновременно, че даваме своя принос за реализирането на тази благородна мисия!“- сподели още Марешка.

„Останалите 50% от наградата  ще бъдат заделени за закупуване на видеокамера, с която да се заснемат събития на читалището, за да може  следващите поколения да си спомнят  за това време”- каза още Станка Марешка.

Нека припомним, че с решение на Общински съвет от 2020 год. бе определено паметникът да е пред 150-годишното читалище и духовен център за гражданите  на Троян  по предложение  на скулптора Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов, подкрепено от „Ротари клуб” – Троян

 Идеята за такъв паметник е на инициативен комитет от членове на Общински комитет „Васил Левски“ и „Ротари клуб“ в града.

 Триметровият паметник на Левски  се изгражда с дарителски средства.

„Идеята е финансирането да стане по начина, по който се финансират паметните знаци в Троян от две години вече, от инициативен комитет, който да започне набирането на дарения. Разбира се, напълно естествено е община Троян да бъде най-големият дарител в една такава инициатива“, сподели тогава Донка Михайлова.

Дарителската сметка   е: 

ИНВЕСТБАНК АД

До: ИК ЗА ИЗГРАЖДАНЕ ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

ЕИК: 200124861230

Адрес: Р. България Троян 5600 ул. „Ангел Кънчев“ 4

BIC: IORTBGSF IBAN: BG74 IORT 80481092106900

Име на клиента: ИК ЗА ИЗГРАЖДАНЕ ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

 

 

 

 

Свързани статии

Back to top button