Ново дарение за СБАЛББ Троян (видео)

Временният оперативен щаб възобнови набирането на средства по дарителската сметка

На редовната си сесия в четвъртък, 29.10., общинските съветници взеха решение да се дарят болнични легла и матраци за нуждите на „Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести – Троян“ ЕООД.

 Това е поредното дарение от Община Троян за СБАЛББ в града  от обявяване на извънредното положение през месец март, каза кметът Донка Михайлова.

Да припомним, че през месец юли със средства от дарителски фонд (тогава имаше в размер на 44 134.90 лв) към Община Троян, за нуждите на Белодробна болница -Троян, бяха закупени 11 бр. болнични легла. С тях бяха оборудвани специализираните боксове в лечебното заведение предназначени за лечение на пациенти съмнителни и потвърдени с COVID-19.

Михайлова използва случая да призове за активност и съпричастност към събиране на средства в дарителската сметка за непредвидените и очаквани разходи. Ето какво каза:

“Със средства на бизнеса, на гражданите, на общинските съветници, група от общински съветници, бяха закупени най-необходимите средства за да посрещнем първата фаза на COVID-19 в медицинските заведения. За съжаление средствата отиват към изчерпване. В момента в дарителската сметка има към 5000 лв, а потребността от закупуване на нови материали е предстояща. С д-р Цветомила Дудевска (управител на СБАЛББ) водихме разговори, че към края на месеца ще е необходимо да закупим предпазни облекла за лекарите. Обяснимо е защо –  защитните екипи, които  ползват те  сменят на практика ежедневно. За тях ще са необходими около 50 000 лв. Това са непредвидени средства, особено на фона на несправедливото финансиране на клиничните пътеки на различните болничните заведения. В инфекциозните отделения на болници в някои области тази пътека е 1200 лв,  в Белодробна болница-Троян е малко над 800, в общинската болница в града – около 600 лв. Средствата ще бъдат необходими и заради нарастващият брой болни.

В този смисъл отново отправяме апел към гражданите, служители на Общината, бизнеса, към всички, които се чувстват отговорни и са съпричастни с проблемите на болниците и Центъра за спешна помощ,  апелираме да се събират средства в дарителската сметка.” – завърши изказването си градоначалничката.

Минко Акимов (заместващ  председателя на Общински съвет Троян, инж.Петко Пенков,  подчерта, че „през пролетта в Троян нямаше почти болни. В Областния град обаче бяха събрали 10 пъти повече средства“. Затова помоли Донка Михайлова лично като кмет  да потърси потенциалните дарители. Причината е, че  е много е важно кметът да уважи големите фирми, за да отворят сърцата си.

С 26 гласа – За общинските съветници дадоха зелена светлина за второто дарение към Белодробната болница.

Вчера съобщихме, че   се разкриват още 39 допълнителни легла за лечение на пациенти с COVID-19 в СБАЛББ Троян

Припомняме, че сметката бе разкрита в края на месец март. С дарения в нея се включиха общо 37 фирми и физически лица. Събраната по дарителската сметка сума бе в размер на 44 134.90 лв. От нея за нуждите на лечебните заведения и за превенция разпространението на вируса, с решения на Временния оперативен щаб, бяха разходени 38 967.21 лв. С разходените средства бяха осигурени: защитни облекла за филиала на Спешна помощ – Троян; алуминиева преграда, кислородна система и разходи за извършване ремонт на помещение за настаняване на болни с COVID-19 в МБАЛ гр. Троян; кислороден концентратор за нуждите на Белодробната болница; предпазни шлемове за нуждите на служителите на РУ на МВР гр. Троян; тестове за нуждите на МБАЛ гр. Троян и Белодробната болница; нова операционна лампа за МБАЛ гр. Троян; болнични легла за Белодробната болница; бактерицидни лампи за Спешна помощ и други.

Към настоящия момент по сметката има 5167.69 лв.

Даренията могат да бъдат правени по банкова сметка на името на:

ОБЩИНА ТРОЯН

РАЙФАЙЗЕНБАНК-(БЪЛГАРИЯ) ЕАД

BIC: RZBBBGSF

IBАN: BG 94 RZBB 9155 8420008108

Код: 44 51 00

или внасяни в брой в касата на Община Троян.

Община Троян и Временният оперативен щаб изказват благодарност на всички, които се включват в дарителската кампания! Вашите дарения могат да спасят човешки живот!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button