Продължава дарителска кампания събира средства за изграждането на паметник на Левски в Троян

Инициативният комитет за изграждане паметник на Васил Левски в гр. Троян честити празника на града Петковден на всички троянци.

Към момента паметникът се изработва от колектив – проф. Георги Чапкънов – скулптор, и арх. Светослав Константинов. Първото плащане е извършено. Предстоят творческа работа на колектива и административни процедури за одобрение на паметника от комисия в министерството на културата.

Пандемията „Covid 19“ оказа отрицателно влияние на целия живот в страната, на работата на авторския колектив, както и на кампанията за събиране на средствата за паметника. Нужни са 70000 лева, а са събрани около 1/3 от тях.

Специални благодарности на дарителите, които дариха средства за изграждане на паметника чрез банкови преводи, чрез вноски в дарителските кутии и чрез други форми на дарения.

Представяме на вниманието на обществеността дарителите според размера на направените дарения и времето на дарението, както следва:

Проф. Иван Гаврилов , Евгений Узунов, Адв.Венелин Ангелов, Николай Тодоров , Цанко Спасовски , Иван Грънчаров , Д-р Валентина Александрова , РГС ООД, Донка Михайлова , Д-р Виолета Койновска , Маргарита Гладкова , Димитър Вълев , Борислав Кушев , Мариян Данчев , Ученици 4А клас ОУ „Христо Ботев“ – Троян , „Универсалстрой“ ЕООД, Пламен Бочев , Христофор Стаевски , Симеонка Ковачева , Цветанка Неофитова , Румяна Маркова , Милко Станчев , Тотю Бенев , Христо Борисов ,Симона Дангурова , Иванушка Хаджийска , Станка Хитрова , Даниела Кацарова , Ценка Дочева ,Иван Минков , Георги Вачков , Теодора Славова
Както и много анонимни дарители, внесли суми в кутиите за дарения.

„Калчев дизайн“ ООД изготви дарителските кутии на стойност 200 лв. И ги предостави безвъзмездно за кампанията. Пауна Шопова – художник подари картина с маслени бои 30/40 „макове“ за продажба на благотворителен търг.

Подготвя се портрет на Васил Левски от художника Иван Хаджийски, който ще бъде награда на най-големия дарител в кампанията.

Инициативният комитет изказва благодарност на всички дарители и очаква нови дарения на парични средства, също така произведения на изкуството и на занаятите за провеждане на благотворителен търг, средствата от който ще се използват за паметника.

На 08 октомври 2020 г. се навършиха 149 години от деня, в който Апосотола на свободата, в присъствието на Ангел Кънчев и Димитър Общи е учредил в къщата на Васил Спасов, местни частен комитет в гр. Троян, част от тайната вътрешна революционна организация, създадена за възраждането на българската държава.

Нека бъдем достойни наследници на предците!

За благородната кауза няма малки и големи дарители. Всеки дарител спомага според възможностите и желанието си за издигане на паметника.

14.10.2020 г.                         Инициативен комитет

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button