Орешашки театрали ще играят в София

Авторският спектакъл на Васил Василев „Видовден“ ще се играе  на софийската театрална публика.

На 3 ноември, вторник, на откритата сцена в театър „Сълза и смях“ любителите на театъра в София ще видят „Видовден“. Спектакълът ни пренася в миналото. Театралите от Орешак играят  заразително,  не само с майсторството, но и с ентусиазма, с който пресъздават своите герои.  Имената на актьорите самодейци няма да им говорят нищо, но ярката им игра ще запомнят. В главната роля е Васил Василев като играещ режисьор.

„Видовден“ е играна и на открито под звездите 8 пъти, включително на Ловешката крепост, едно много романтично преживяване.

Трупата към читалище „Развитие“ в Орешак не за първи път е гостувала  на софийска сцена  с „Районна болница“ от Христо Бойчев и „Ловчанският владика“ по Теодосий Икономов в минали години. премиерата й бе на 25 май 2016 година и спечели 5 награди в Драганово същата година

Актьорският състав: Костадин – Васил Василев, Поп Пондю – Венелин Йорданов – Хъша, Даскалът – Найден Стоянов, Недю – Иван Кирилов, Мара – Галина Драголова, Сия – Поля Петрова, Груйчо – Петър Спасов, Маринчо – Ивайло Минковски, Манол – Николай Марков, Страхил – Петко Колев, Рада – Кремена Пазванска, Гергана – Биляна Григорова, Ставри – Владимир Иванов – Валко, Катерина и Клюкарката – Кремена Пазванска, ще представи по най-вълнуващият начин пиесата „Видовден“. Тя е първата авторска пиеса на именитият драматург и режисьор Васил Василев. И диалекта за онова време – (хайдутството и Възраждането), сценографията, костюмите бе спазено. Всичко бе повече от перфектно. И един друг факт ще спомена. В салона имаше много деца, които гледаха без да продумат. Познатите на троянци Поля Петрова (в ролята на Попадията) и великолепния Владимир Иванов – Валко в ролята на вечно пийналия стражар, бяха новите артисти в спектакъла. Овациите дълго не стихваха след спектакъла. Цветя, целувки, прегръдки имаше за любимите актьори, които по нищо не се отличаваха от професионалистите. Троянци не искаха да се разделят с актьорите, които пресъздадоха по най-убедителен начин епохата на Възраждането, българщината и родолюбието. Видовден има и ще има за всеки дръзнал да излъже или измами. Но той лъже само себе си. И истината и доброто възтържествува.

Свързани статии

Back to top button