Почина учителят Найден Ангелов Найденов

Преди няколко часа е починал известният учител Найден Ангелов Найденов (90 г.)   от село Калейца – „Почетен гражданин на Ловеч“ , съобщи кметът на Ловеч Корнелия Маринова. Погребението ще е в село Врабево, около 11:00 часа.

Найден Ангелов Найденов е роден на 30 ноември 1929 г. в с. Калейца, Ловешка област. Завършил е гимназията в Троян (1947) и специалностите „Български език и литература“ и „Руски език и литература“ в СУ „Св. Климент Охридски“ (1951). Работил е като уредник-редактор в издателство „Наука и изкуство“ – София (1951-1952), като методист-библиотекар в читалището на гр. Троян, учител по литература в гимназията на с. Врабево (1955-1963) и в Езикова гимназия (Гимназията за чужди езици) – Ловеч (1964-1990), където ръководи рецитаторски кръжок и драматичния състав на училището. С учениците от Езиковата гимназия е поставил през годините 10 пиеси на сцената на Драматичния театър в Ловеч. Той е сред основателите на Троянския драматичен театър и Клуба на дейците на културата – Ловеч. Няколко години е ръководил и литературно-творческия младежки кабинет и театрален състав към Профсъюзния дом на културата в Ловеч. Като лектор на дружество „Знание“ е изнесъл над 300 лекции в областта на литературата, естетиката и културата.
Първите му публикувани поетични творби датират от 1946 г. Автор е на повече от 500 статии в местния и централния печат по въпросите на литературата, театъра, киното, краеведчески и литературно-критични отзиви, също така и по въпроси свързани с образованието и възпитанието на учащите се. Има издадени няколко книги, една от тях е преведена на английски език. Член е на Съюза на българските писатели. Носител е на орден „Кирил и Методий“ трета степен за културни дейности (1979). През 2009 г. получава наградата на Община Ловеч „Ловешки меч“ за цялостен принос в развитието на културата(по материали на БТА).

Удостоен със званието „Заслужил гражданин на Ловеч“ (2017).

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button