Данка Хитрова  –  първата учителка в Троян

Родена е през 1856г. в Ловеч в семейството на на Иванка и Станчо Ц. Хитрови. Бащата има родов произход от троянската махала Хитровска. Семейството отглежда осем деца – Тома, Никола, Станьо, Денчо, Васил, Данка, Хинка и Тодорица. Бащата умира рано, а петте му сина един след друг емигрират в Румъния и участват в революционната дейност на българската емиграция. Тома Хитров през 1860 г. има свое фотографско ателие в Плоещ. Никола Хитров е изпълнявал революционни поръчения, когато се е завръщал в България. Станьо Хитров участва в Ботевата чета и е убит при Милин камък. Денчо става опълченец и от силна простуда при шипченските боеве заболява и умира непосредствено след Освобождението. Васил Хитров завършва морско военно училище в Русия, завръща се в България с учебния крайцер „Надежда“, на който е капитан. 

Данка Хитрова завършва Габровската петокласна девическа гимназия и постъпва учителка в Троян през 1873г. Тук става близка с учителя Илия Белковски, родом от Устово, който е член на Троянския революционен комитет още от основаването му през 1871 г. През 1874 г. в Троян се открива отделено девическо училище, на което Данка става директор. Тогава се омъжва за Илия Белковски. През лятото на 1875 г. в сградата на девическото училище се настанява турска войскова част и то е закрито. Данка и Илия Белковски напускат Троян и стават учители в Устово. Семейството има седем деца – Богдан, Асен, Тома, Станчо, Мара, Недялка и Иванка. 

 

 

На снимката Данка Хитрова – Белковска с първородния й син Богдан, неговата съпруга Елена и първородният им син Борис. Снимката е правена в Париж, 1901г. Част от дигиталния каталог на Европеана фотография. 

 

Източник
Никола Шипковенски, Троянски глас, 1976 година

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button